PvdA Rotterdam


Nieuws

In memoriam Thijs Wöltgens

Wo 7 Mei 2008 - Peter van Heemst
In memoriam Thijs Wöltgens

"Thijs Wöltgens is overleden". Ik las het sms bericht 2, 3 , 6 keer over. Vol ongeloof, vol ontzetting, verbijsterd. Thijs Wöltgens is dood. Zo maar, ineens en nog zo jong. Een zwart bericht op een zomerse dag. Thijs Wöltgens, één van de zes fractievoorzitters die ik in mijn tijd als Tweede Kamerlid heb meegemaakt. Ik leerde hem kennen in september 1991. Halverwege de kabinetsperiode van Lubbers Kok viel er een vacature in de PvdA fractie, door de WAO crisis was die ontstaan. In die hectische dagen, weken en maanden maakte ik mijn entree in de Tweede Kamer. De PvdA dreigde uiteen te vallen. In de opiniepolls waren we tot ongekende diepten gezakt. Overal was de paniek zichtbaar en voelbaar, behalve op één plek: op de kamer van de fractievoorzitter. De kamer van Thijs Wöltgens. Hij was een oase van Limburgse rust in het Haagse gekkenhuis.

De deur van zijn werkkamer stond altijd open. Ieder fractielid, van frontrunner tot backbencher, kon altijd bij hem binnenlopen. Het rook er naar dikke sigaren en witbier. Er klonk vaak een bulderende lach. Maar achter die vrolijke en ontspannen buitenkant, zat een intelligente, harde en gepassioneerde politicus. Iemand die als geëmancipeerde Limburgse katholiek een bewuste keuze voor de PvdA had gemaakt. Iemand die ook daardoor heel goed begreep wat de belangrijkste opdracht was en is voor de sociaal-democratie. Thijs Wöltgens heeft de PvdA fractie door die lood- en loodzware tijden geloodst. Met vlijmscherpe analyses, rake grappen en heldere debatten gaf hij de PvdA in én buiten de kamer kleur, een rode kleur. Hij heeft veel geschreven over de betekenis van de PvdA, over de koers die we moeten varen, over de positie die we moeten willen innemen. Nog steeds is zijn gedachtengoed zeer de moeite waard. Hij was de eerste fractievoorzitter die ik heb meegemaakt, maar ook figuurlijk was en blijft hij in veel opzichten de eerste.

Ik wens ieder die hem lief was veel sterkte en kracht. Veel mensen zullen zich Thijs blijven herinneren als een rots in de branding in woelige tijden. De PvdA is hem veel, heel veel dank verschuldigd.

Peter van Heemst,
fractievoorzitter PvdA Rotterdam en
Tweede Kamerlid van 1991-2006

Op PvdA.nl meer reacties op het plotselinge overlijden van Thijs Wöltgens

Dossier


* Personalia