NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Kabinet kiest voor licht overschot professionals Het kabinet acht het wenselijk om, met het oog op het streven naar een meer vraaggeoriënteerde zorg, een ruim aanbod van zorgverleners te hebben. Dit is noodzakelijk uit doelmatigheidsoogpunt, maar ook om meer te kunnen selecteren op basis van kwaliteit en beter in te kunnen spelen op de wensen van de patiënt.

Het kabinet volgt hiermee in grote lijnen de conclusies van het rapport `Capaciteitsplan 2008' voor de medische, tandheelkundige en klinisch technologische vervolgopleidingen van het Capaciteitsorgaan, dat mede namens minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vorige week (inclusief een reactie) werd aangeboden aan de tweede kamer. Het advies van het Capaciteitsorgaan is gericht op een evenwicht tussen vraag en aanbod. Het kabinet acht het noodzakelijk om de bovenkant van het advies van het Capaciteitsorgaan te volgen (het maximaal geadviseerde opleidingsaantal), als deze wordt ondersteund met de inzet van de nieuwe beroepen (Physician Assistants en Nurse Practitioners).

Blij
De NVZ is blij met deze lijn van het kabinet. De capaciteit van de medische vervolgopleidingen blijft daarmee op peil. Hoewel taakherschikking uit onderzoek nog niet duidelijk wordt aangetoond, realiseert het kabinet zich dat er eerst voldoende Physician Assistants en Nurs Practitioners nodig zijn om de effecten van deze nieuwe beroepsgroep te kunnen benoemen.