CDA

Balkenende feliciteert Israël

Premier Balkenende heeft de staat Israël gefeliciteerd met het zestigjarig bestaan.

Balkenende zegt: 'De stichting van de staat Israel in 1948 is een historische en politieke mijlpaal in de lange en bewogen geschiedenis van het joodse volk. Zoals Koningin Beatrix in haar toespraak voor de Knesset in 1995 zei, gaf de nieuwe staat het joodse volk de eigen plek en de rechtszekerheid die de landen van Europa niet hadden kunnen bieden. Israel was daarmee niet alleen een toevluchtsoord, maar ook een bron van inspiratie en zelfvertrouwen. Dit komt tot uitdrukking in de bewonderenswaardige wijze waarop de Israëlische bevolking in de afgelopen zestig jaar onder vaak moeilijke omstandigheden een moderne democratie met een hoogwaardige economie heeft opgebouwd.

Sinds 1948 heeft Nederland warme betrekkingen met de jonge staat onderhouden en hebben Nederlandse regeringen Israël gesteund. Dit geldt ook voor de huidige regering. De steun is ook gericht op het bevorderen van een duurzaam akkoord tussen Israël en de Palestijnen, dat veilige en erkende grenzen voor Israël en een levensvatbare staat voor Palestijnen omvat.

Namens de Nederlandse regering wil ik de Israëlische regering en bevolking dan ook van harte gelukwensen met het zestigjarig bestaan van de staat Israël.'

---