Vlaamse Overheid

modderoverlast gaat onverminderd verder

Strijd tegen bodemerosie en water- en modderoverlast gaat onverminderd verder

Vlaamse overheid

woensdag 7 mei 2008

Op 8 mei bezoeken lokale mandatarissen en ambtenaren uit erosiegevoelige gemeenten, erosieprojecten in de Brabantse Leemstreek en het Hageland onder de deskundige begeleiding van de dienst Land en Bodembescherming van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.

Veel akkergronden in heuvelachtig Vlaanderen zijn onderhevig aan intense bodemerosie door afstromend regenwater. De negatieve effecten van bodemerosie beperken zich niet tot de akkerpercelen. Veel gemeenten in die regio hebben jaarlijks te kampen met water- en modderstromen, afkomstig van de hoger gelegen landbouwgronden. Door het warme en droge weer van de afgelopen dagen staan we er niet onmiddellijk bij stil, maar het valt te verwachten dat de intensiteit van bodemerosie en de daaraan gekoppelde water- en modderoverlast de komende decennia zal toenemen tengevolge van klimaatwijzigingen.

De voorbije jaren heeft de Vlaamse overheid een aantal besluiten (o.a. het zgn. Erosiebesluit) goedgekeurd, specifiek voor de aanpak van bodemerosie en de eventueel daarmee gepaard gaande water- en modderoverlast. De realisatie van erosiebestrijdingswerken verloopt in de praktijk vaak minder vlot dan verwacht. Vandaar dat er in veel Vlaamse gemeenten nog maar weinig praktijkervaring is rond erosiebestrijdingswerken. In Hoegaarden, Boutersem, Bierbeek, Bertem en Tervuren werden de voorbije jaren een aantal van dergelijke werken uitgevoerd.

Als bijkomende ondersteuning naar de gemeenten organiseert de dienst Land en Bodembescherming van de Vlaamse Overheid daarom een veldbezoek aan een aantal concrete projecten uit deze gemeenten. Via dit veldbezoek kunnen lokale mandatarissen en de ambtenaren van de erosiegevoelige gemeenten zich grondig informeren over de verschillende ingrepen, de doeltreffendheid ervan en de manier waarop te werk is gegaan. Tijdens het veldbezoek worden de verschillende stappen bij het ontwerpen en uitvoeren van deze werken geïllustreerd.

Volgens de dienst Land en Bodembescherming zal dit initiatief bijdragen tot een vlottere uitvoering van erosiebestrijdingswerken in heuvelachtig Vlaanderen. Het zichtbaar maken van de resultaten is immers de beste methode om het nut van erosiebestrijdingswerken in het kader van het Erosiebesluit te demonstreren: "Eerst zien, dan geloven...".

Sinds 2002 worden de gemeenten financieel ondersteund voor erosiepreventie en -bestrijding. Vlaams minister Hilde Crevits keurde op 21 maart 2008 het investeringsprogramma 2008 voor kleinschalige erosiebestrijdingsprojecten goed. 36 gemeenten kunnen samen rekenen op bijna 3,6 miljoen euro financiële steun van de Vlaamse overheid.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ir. Petra Deproost, beleidsmedewerker , Land en Bodembescherming Tel: 02 553 21 78
GSM: 0476 55 56 24