Gemeente Heusden

Helen Vergouwen maakt kunstwerk centrumplan Drunen

De Brabantse kunstenares Helen Vergouwen heeft van het college van Heusden opdracht gekregen om voor het centrumplan Drunen een kunstwerp te ontwerpen. Het kunstwerk krijgt een plek op de hoek van de Hugo de Grootstraat met de Aalbersestraat.

De opdracht vloeit voort uit een voortdracht van de kunstcommissie aan het college. Zij had aan drie kunstenaars een open opdracht gegeven om rond de trefwoorden `transparantie, markering, mijlpaal en verbinding' een ontwerp in te leveren. De keuze voor Vergouwen was unaniem.

Stratenpatroon
Het beeld dat Vergouwen voor het centrumplan heeft ontworpen lijkt in eerste instantie een willekeurige vorm te hebben. De kunstenares heeft zich echter laten inspireren door het stratenpatroon van het Drunens centrum. Het beeld wordt ongeveer tweeënhalve meter hoog bij twee meter breed. Het materiaal - corten staal van vijf millimeter dik - geeft het kunstwerk een gewicht van zo'n 600 kilo. De kosten van het beeld bedragen ongeveer EUR 20.000.

Met het kunstwerk van Vergouwen is de serie kunst voor het nieuwe centrumplan Drunen compleet. Eerder werden al op diverse plaatsen kunstwerken en kunsttoepassingen gerealiseerd. Zo staat op de hoek van de Grotestraat met de Hugo de Grootstraat de windgodin van kunstenares Tjikkie Kreuger. Op en rondom het Raadhuisplein werd het kunstwerk van Loek Grootjans gerealiseerd.

St. Joost
Helen Vergouwen werd in 1960 geboren in Rucphen en volgde haar opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Ze studeerde daar af in Monumentale Vormgeving. Vergouwen exposeert in binnen- en buitenland.
Geplaatst op: 7 mei 2008