Ingezonden persbericht


debalie > woensdag 7 mei > 20.30 > debat

Het Maakbare Nieuws

Antwoord aan Joris Luyendijk: buitenlandcorrespondenten over hun werk

In zijn bestseller Het zijn net mensen gaf Joris Luyendijk een ontluisterend beeld van de nieuwsmedia en ontketende hij een emotioneel debat binnen de journalistiek. Daarbuiten werd de oud-correspondent als klokkenluider omarmd. Tal van vragen speelden op, zoals: Hoe gaat een journalist om met manipulatie en censuur? Kun je in een dictatuur eigenlijk wel werken als journalist? Hoe objectief zijn de woorden die journalisten gebruiken en welk effect hebben de beelden die zij kiezen? En als het allemaal niet deugt, hoe moet het dan wél?

In het boek Het Maakbare Nieuws - dat verschijnt op 7 mei - gaan achttien doorgewinterde journalisten aan de hand van hun eigen ervaringen op deze vragen in en laten ze zien dat er op Luyendijk wel degelijk wat valt af te dingen. Naar aanleiding van het boek organiseert De Balie een debat in samenwerking met uitgeverij Balans en samenstellers van het boek. Debatleider en programmamaker Bahram Sadeghi leidt op geheel eigen, onconventionele wijze het debat met Joris Luyendijk en correspondenten van onder meer het NOS Journaal, RTL Nieuws, de Volkskrant en NRC Handelsblad, met politici en met de zaal. Verder een live-verbinding met Jeruzalem, provocerende beeldcompilaties en ruim baan voor de nieuwsconsument in de zaal. Met onder andere Joris Luyendijk, Hans Laroes, Bregtje van der Haak, Bram Vermeulen en Conny Mus.

Het Maakbare Nieuws werd samengesteld door NOS-buitenlandredacteuren Monique van Hoogstraten en Eva Jinek en is uitgegeven door uitgeverij Balans. Aan de bundel werken mee: Henk Hofland, Conny Mus, Step Vaessen, Paul Brill, Bram Vermeulen, Minka Nijhuis, Bertus Hendriks, Paul Sneijder, Tim Overdiek, Garrie van Pinxteren, Tom Jan Meeus, Kadir van Lohuizen, Stanley Greene, Gerbert van der Aa, Ad van Liempt, Coen van Zwol, Jan Blokker en Joris Luyendijk. )
Dit is een programma van De Balie, Uitgeverij Balans, Monique van Hoogstraten en Eva Jinek. Praktische informatie:
datum: woensdag 7 mei 2008
tijd: 20.30 uur
entree:¤ 7,- (met korting ¤ 5,-)
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10 Amsterdam
www.debalie.nl

Noot voor redacties: