Ingezonden persbericht


VOORAANKONDIGING - PERSBERICHT

Risicosamenleving centraal thema tijdens Landelijk Congres der Bestuurskunde 2008

Rotterdam, 8 april 2008 - Op 7 en 8 mei vindt het Landelijk Congres der Bestuurskunde plaats in Congrescentrum De Doelen te Rotterdam. Onder leiding van Twan Huys en met gastsprekers als Tjibbe Joustra en Alexander Rinnooy Kan zullen lezingen, discussies, workshops en masterclasses gehouden worden over het centrale thema: 'Sturing in de gevarenzone - overheid en burger in de risicosamenleving'. Ook cabaretier Freek de Jonge geeft middels een verfrissend optreden acte de présence.

De hedendaagse samenleving wordt de laatste decennia ook wel omschreven als een risicosamenleving. Risico's zijn tegenwoordig overal in de samenleving aanwezig. Men kan zich afvragen of het de overheid is die verantwoordelijk is voor het uitsluiten of beperken van deze risico's of dat het de verantwoordelijkheid van de burger zelf is. Door middel van lezingen, workshops, en een interactieve discussieforum wordt getracht een antwoord te geven op deze vragen. Ook wordt er verder gediscussieerd over of de overheid wel de middelen en capaciteit heeft om in te kunnen grijpen en in hoeverre zij mag ingrijpen om de risico's te beperken.

Gastsprekers
Wetenschappers, professionals en studenten komen uit het hele land bijeen om hun kennis te delen en te verbreden. Sprekers als Tjibbe Joustra (NCTb), Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER), Frits Korthals Altes (oud politicus en minister van Staat) en Ivo Opstelten (Burgemeester van Rotterdam) geven lezingen. Andere prominente gasten zoals Jan Franssen (CvdK Provincie Zuid-Holland) en Maureen Sarucco (Directeur Openbare Orde en Veiligheid in de Gemeente Amsterdam) zullen in een interactieve forumdiscussie onder leiding van dagvoorzitter Twan Huys proberen een antwoord te vinden op dilemma's en vragen omtrent de risicosamenleving. Frits Korthals Altes zal vanuit zijn rijke ervaring als minister van Justitie in een interactieve sessie met het publiek het gesprek aan gaan.

Arbeidsmarkt en carrière
Op de tweede dag van het congres oriënteren studenten en young professionals zich op de arbeidsmarkt. De dag staat in het thema van persoonlijke ontwikkeling, loopbaanplanning en een kennismaking met tal van organisaties in de omgeving van het openbaar bestuur. Rotterdamse D66-fractievoorzitter Salima Belhaj zal leiding over de dag nemen en met diverse oudbestuurskunde studenten, waaronder Henk de Jong, gemeentesecretaris van Amsterdam, in gesprek gaan over het verloop van hun carrière.

Beloning voor beste bestuurskundige scriptie en themagerichte column Tijdens het tweedaagse congres zal zowel de uitreiking van de Brasz Scriptieprijs (VB) als de B&A Columnprijs plaats vinden.

NOOT VOOR DE PERS:

U bent van harte welkom tijdens het Landelijk Congres der Bestuurskunde. Verzoeken tot persaccreditatie kunt u richten aan onderstaand contactpersoon. Het programma voor 7 en 8 mei is te bekijken via http://www.lcb.nl/site/PROGRAMMA.

Contactpersoon:

Dhr. T.F. de Leeuw (Thomas)

Public Relations
Bestuur Landelijk Congres der Bestuurskunde 2008

Burgemeester Oudlaan 50, kamer M5-02
3062 PA Rotterdam

Postbus 1738
3000 DR Rotterdam

Telefoon: (010) 408 22 44
Mobiel: (06) 54 91 72 87
E-mail: t.deleeuw@lcb.nl
Internet: http://www.lcb.nl

Het LCB is een initiatief van het Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen (LOB), de koepel van de studieverenigingen van de verschillende bestuurskundeopleidingen in Nederland, die ieder jaar de organisatie overlaat aan een van de lidverenigingen. Dit jaar is het S.F.V. Cedo Nulli, de sociale faculteitsvereniging van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die de organisatie van de achtste editie van het congres op zich neemt.