Focus op noodsituaties binnen Belgisch-Marokkaanse samenwerking - Een Marokkkaanse delegatie brengt een driedaags bezoek aan het Crisiscentrum

BRUSSEL - In het kader van de intentieverklaring die in 2007 werd ondertekend door de Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael en zijn Marokkaanse collega Chakib Benmoussa, ontvangt de Algemene Directie Crisiscentrum gedurende drie dagen een Marokkaanse delegatie. Er wordt regelmatig samengewerkt tussen beide landen om verrijkende ervaringen qua noodplanning en crisisbeheer uit te wisselen.

Op 19 maart 2007 heeft Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael een intentieverklaring ondertekend met de Marokkaanse Minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa. Beide landen hebben onder meer beslist om 1) de uitwisseling van informatie en goede praktijkvoorbeelden inzake noodplanning en crisisbeheer en 2) de onderlinge samenwerking in het kader van het Eur-Opa Akkoord Zware Risico's te versterken.

Nauwe en regelmatige samenwerking
In juni 2007 kon een Marokkaanse delegatie al de verschillende Belgische overheden en diensten ontdekken die bij de civiele veiligheid betrokken zijn en bij de organisatie van de noodplanning en het crisisbeheer. Momenteel, van dinsdag 6 mei 2008 tot donderdag 8 mei 2008 ontvangt de Algemene Directie Crisiscentrum twee vertegenwoordigers van het Marokkaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken, om te bekijken welke opdrachten het Crisiscentrum dagdagelijks verricht en wat het Crisiscentrum tijdens noodsituaties doet. Anderzijds draagt Marokko bijvoorbeeld bij aan een studie over de rol van de lokale overheden in het beheer van zware risico's in België. Die studie wordt verricht door het Hoger Instituut voor de Noodplanning, dat een gespecialiseerd centrum is van het Eur-Opa Akkoord.

Deze nauwe en regelmatige bilaterale samenwerking heeft als doel ervaring uit te wisselen over technische en organisationele aspecten van het crisisbeheer, onder meer actieve waakzaamheid, interdepartementale en multidisciplinaire coördinatie, crisiscommunicatie, risicocartografie en communicatienetwerken.

Drie dagen om onze organisaties langs beide kanten te optimaliseren Tijdens die drie dagen komen tal van aspecten aan bod:
-de organisatie van de Permanentie, die 24u op 24 en 7dagen op 7 actief is en die dringende informatie verzamelt, verifieert en verspreidt aan de Regering en aan andere betrokken overheden en diensten;

-het opstellen van een nationaal type-noodplan, dat is aangepast aan elk risico dat werd vastgesteld;

-de organisatie van noodplanning op niveau van de lokale overheden;
-informatie aan de bevolking in een noodsituatie;
-de organisatie van een dienst 100 en van een provinciaal coördinatiecomité.

Noot voor de pers:

Perscontact :
Peter Mertens : 0479/450.400