Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/100250.pdf

P E R S

9041/1/08 REV 1 (Presse 119) 1

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 6 mei 2008

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU over het oplopen van de spanningen tussen Georgië en Rusland

De EU blijft ernstig bezorgd over de recente reeks gebeurtenissen die de spanningen tussen Georgië en de Russische Federatie hebben doen toenemen. Die gebeurtenissen omvatten onder meer de aankondiging op 29 april door het Russische ministerie van Defensie dat het aantal vredeshandhavers van het GOS in Abchazië zal worden opgevoerd en dat langs de administratieve grens vijftien bijkomende controleposten zullen worden opgericht, en het incident op 20 april waarbij een onbemand Georgisch luchtvaartuig in het Georgische luchtruim is neergehaald.
De EU roept alle partijen op om zich te onthouden van maatregelen die de spanningen nog meer zouden kunnen doen toenemen, en dringt er bij de partijen op aan actie te ondernemen teneinde het vertrouwen te herstellen.
De EU herhaalt dat zij ten zeerste gehecht is aan de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de territoriale integriteit van Georgië binnen zijn internationaal erkende grenzen, zoals zeer onlangs nogmaals is gesteld in Resolutie 1808 van de VN-Veiligheidsraad van

De EU bevestigt haar steun aan de internationale inspanningen met het oog op een vreedzame regeling van de conflicten in Abchazië en Zuid-Ossetië, in het bijzonder de inspanningen van de Verenigde Naties en de speciale vertegenwoordiger van de VN in Georgië, gesteund door de Groep vrienden van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en de OVSE.
De speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie en de Europese Commissie zullen het pakket vertrouwenwekkende maatregelen ter ondersteuning van de oplossing van de conflicten verder uitvoeren.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en Azerbeidzjan sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R U S S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom