Ingezonden persbericht


PERSBERICHT HERRIE

14 februari '08

Latin American Film Festival dit jaar in teken van Mexico

De vierde editie van het Latin American Film Festival (LAFF) staat dit jaar in het teken van Mexico met de grootste Mexicaanse blockbusters van de afgelopen jaren en - in samenwerking met het Filmmuseum- een retrospectief van Luis Buñuel. Tijdens het LAFF worden meer dan 50 speelfilms, korte films en documentaires uit Latijns-Amerika vertoond. Het festival vindt plaats van 7 tot en met 14 mei 2008 in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

In het themaprogramma van het LAFF staat dit jaar Mexico centraal. Toen midden jaren negentig de Mexicaanse filmindustrie dreigde in te storten, gingen de filmmakers González Iñárritu, Alfonso Cuarón en Guillermo Del Toro op zoek naar private geldschieters. Hiermee bliezen zij de Mexicaanse cinema nieuw leven in en ontstond er grote artistieke vrijheid voor de filmmakers. Dit resulteerde in onder andere de succesvolle moderne Mexicaanse films AMORES PERROS (Alejandro González Iñárritu, 2000), Y TU MAMÁ TAMBIÉN (Alfonso Cuaron, 2001) en EL LABERINTO DEL FAUNO (Guillermo del Toro, 2006), waarna voorzichtig gesproken werd van een Nieuwe Mexicaanse Golf. Deze en andere Mexicaanse publiekstrekkers van de afgelopen jaren, worden tijdens het LAFF vertoond.

Voor het themaonderdeel wordt tevens in samenwerking met het Filmmuseum het 25ste sterfjaar van de Spaanse cineast Luis Buñuel herdacht. Ter gelegenheid daarvan worden tijdens het LAFF 10 films uit Buñuels Mexicaanse periode vertoond. De cineast, die vooral bekend staat om zijn unieke stijl waarin realiteit, droom en verbeelding door elkaar lopen, maakte ruim 20 in Mexico. Luis Buñuel ging de confrontatie met kerk en staat in zijn films niet uit de weg, waardoor hij vaak werd afgeschilderd als blasfemist en ordeverstoorder. In zijn Mexicaanse periode maakte Buñuel onder andere LOS OLVIDADOS (1950), over de jongeren in de sloppenwijken van Mexico City en onlangs door Unesco tot Werelderfgoed benoemd, en VIRIDIANA (1961), waarin hij felle kritiek uit op de katholieke kerk en één van de grootste filmschandalen onder Franco veroorzaakt. Voor beide films ontving Buñuel de Gouden Palm voor beste regisseur. Het Filmmuseum presenteert van 8 mei tot en met 25 juni een uitgebreid retrospectief van meer dan 20 films en een tentoonstelling.

Tijdens het Latin American Film Festival vinden bovendien dagelijks talkshows en vraaggesprekken plaats met en door filmmakers of filmdeskundigen en is veel ruimte voor Latijns-Amerikaanse muziek en dans. Op 11 mei vindt een spetterend LaFFiesta feest plaats in de Winkel van Sinkel. Het festival wordt op woensdag 14 mei afgesloten met de uitreiking van de Latin Angel Awards in de categorieën Beste Speelfilm, Publieksprijs Speelfilm en Publieksprijs Documentaire.

Het LAFF gaat met de hoogtepunten van het filmprogramma On Tour langs theaters door het hele land. De theaters die worden aangedaan zijn Filmtheater Plaza Futura in Eindhoven, Melkweg Cinema in Amsterdam, Lux in Nijmegen en De Verkadefabriek in Den Bosch.

De kaartverkoop voor het LAFF start op donderdag 1 mei 2008. Kaarten zijn uitsluitend te koop aan de kassa's van het Louis Hartlooper Complex, dagelijks van 11.00 tot 22.00. Kaarten zijn tevens telefonisch te reserveren op (030)2320450.

Het volledige programma is vanaf april te vinden op www.laff.nl.

EINDE PERSBERICHT

Het LAFF organiseert een persvoorstelling op dinsdag 22 april in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Voor accreditatie, beeldmateriaal en meer informatie over het LAFF: Herrie/ Noortje van de Sande
T: 020-4868212 of 06-543 01094
E: info@herrieschoppers.nl