Politie Amsterdam-Amstelland



Politie lost straatroven op / Centrum Amsterdam (07/05/08)

Het Doelgroepenteam van district Centrum heeft de afgelopen weken negen straatroven opgelost. In samenwerking met collega's en getuigen werden op meerdere plaatsen verdachten aangehouden.

Afgelopen maandag werden twee mannen van 19 en 20 jaar oud aangehouden na het beroven van een man op het Onderwijzerhof. Het slachtoffer stond voor zijn woning te bellen toen zijn mobiele telefoon werd gestolen. Bij de beroving kreeg het slachtoffer een klap. Eén van de verdachten heeft inmiddels een bekennende verklaring afgelegd.

Eind april hield de politie na een straatroof op de Stadhouderskade bij de ingang naar het Vondelpark een man aan op basis van zijn signalement. Hij verklaarde later aan het politiebureau dat hij voor nog drie andere zaken verantwoordelijk was in dezelfde omgeving. De slachtoffers van deze man waren vrouwen van rond de twintig jaar oud.

Een andere verdachte werd opgepakt dankzij een oplettende getuige die een kenteken van een bromfiets noteerde waarop de verdachte zat toen hij met een mededader iemand beroofde op de Jodenbreestraat. De man, eigenaar van de bromfiets, heeft nog niet verteld wie zijn handlanger was.

Met deze genoemde zaken kwam het team tot negen berovingen die zeer waarschijnlijk zijn opgelost. Daarbij werden zeven personen aangehouden. Naast straatroven werkt het Doelgroepenteam ook aan de bestrijding van zakkenrollerij en handel in verdovende middelen.

Jongens aangehouden voor diefstal bootje / Weesperzijde (07/05/08)

Na een melding van diefstal van een bootje kon de politie donderdagmiddag vier jongens uit Diemen aanhouden. De eigenaar meldde de diefstal onmiddellijk waarna agenten de jongens met het bootje aantroffen op het water nabij de Weesperzijde. De vier, in de leeftijd van 15 en 16 jaar oud, zijn voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Het vaartuig is terug gegeven aan de eigenaar. Aanhouding auto-inbreker / Staalmeesterslaan (07/05/08)

Een 27-jarige Amsterdammer is dinsdagnacht rond vier uur aangehouden op verdenking van het plegen van een auto-inbraak op de Staalmeesterslaan. Agenten ontdekten de man bij de auto waarna hij hard wegrende. Na een korte achtervolging verschool de man zich achter een boom hetgeen zijn aanhouding niet kon verhinderen. De agenten ontdekten daarna dat de auto was opengebroken. De Amsterdammer is ingesloten voor verder onderzoek.

Voetganger komt onder tram / Stadionplein (07/05/08)

Een 33-jarige man uit Amsterdam is dinsdagmiddag op het Stadionplein gewond geraakt toen hij onder de tram terechtkwam. Het slachtoffer liep een gebroken been en neus op en werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Omstreeks drie uur kwam de tram in botsing met de man. De trambestuurder verklaarde dat hij door groen licht reed maar de aanrijding met de man niet kon voorkomen ondanks hard remmen. Vermoedelijk was het slachtoffer afgeleid en zag hij de tram niet aankomen. De politie onderzoekt de verdere toedracht.