European Union



Brussel, 7 mei 2008

Telecom: Europese Commissie lanceert openbare raadpleging over de werking en de gevolgen van EU-roamingverordening

Met ingang van vandaag vraagt de Europese Commissie industrie, consumenten en andere belanghebbenden opmerkingen in te dienen over de werking en doelmatigheid van de EU-roamingverordening. Op grond van deze verordening die op 30 juni 2007 in werking trad, moet de Commissie in 2008 verslag uitbrengen aan het Europees Parlement en de Raad over de werking van de nieuwe roamingvoorschriften en de gevolgen hiervan. Het is de bedoeling dat exploitanten van mobiele diensten, bedrijven, consumentenorganisaties en andere belanghebbenden hun op- en aanmerkingen in het kader van deze openbare raadpleging vóór 2 juli 2008 indienen.

In het kader van de openbare raadpleging wordt belanghebbenden feedback gevraagd over de algemene werking en impact van de bestaande verordening en over specifieke vraagstukken zoals:
* onbedoelde roaming (of niet-vrijwillige roaming) wanneer consumenten hun mobiele telefoon gebruiken in de buurt van de grens met een aangrenzend land en worden verbonden met een buitenlands netwerk;

* de gevolgen van de verordening voor kleinere exploitanten en voor de binnenlandse prijzen;

* daadwerkelijk verbruikte en in rekening gebrachte minuten (dat wil zeggen of de verordening ertoe heeft bijgedragen dat een eind wordt gemaakt aan de negatieve trend om rekeningen op te stellen per minuut in plaats van per seconde);

* de vraag of de verordening noodzakelijk is voor dataroamingdiensten en sms in het licht van de huidige detailhandelprijzen en de marktontwikkelingen;
* de geldigheidsduur van de EU-roamingverordening (tot 30 juni 2010 of langer).

Achtergrond

In het kader van de EU-roamingverordening van 30 juni 2007 (IP/07/870) zijn exploitanten verplicht klanten een "Eurotarief" aan te bieden voor oproepen in een andere lidstaat (roaming) en zijn tariefplafonds ingevoerd (excl. BTW) van EUR0,49 per minuut voor het initiëren van oproepen en EUR0,24 per minuut voor het ontvangen van oproepen. Deze tarieven zullen worden verlaagd tot respectievelijk EUR0,46 en EUR0,22 op 30 augustus 2008 en tot EUR0,43 en EUR0,19 op 30 augustus 2009. Eind september 2007 zouden meer dan 400 miljoen EU-burgers al moeten kunnen profiteren van een "Eurotarief".

De roamingverordening is beperkt tot spraaktelefonie en loopt af op 30 juni 2010 tenzij het Europees Parlement en de Raad besluiten de geldigheidsduur te verlengen op basis van een voorstel van de Europese Commissie. De Commissie moet een onderzoek uitvoeren en in 2008 verslag uitbrengen aan het Europees Parlement en de Raad.

In een eerste rapport van de Groep van Europese regelgevers in januari 2008 werd aangetoond dat de verordening een positieve impact had op de gemiddelde tarieven en werd verslag uitgebracht over prijzen voor SMS en andere datadiensten (IP/08/58). Gebruikers moesten gemiddeld EUR5,24 per MB betalen voor datadiensten en EUR0,29 voor een SMS in het derde kwartaal van 2007.

Het document met betrekking tot de openbare raadpleging van de Commissie kan worden ingezien op:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.ht m

Opmerkingen kunnen worden verstuurd naar: infso.roaming@ec.europa.eu.

VERORDENING (EG) nr. 717/2007

VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 27 juni 2007

betreffende roaming op openbare mobiele telefoonnetwerken binnen de Gemeenschap en tot wijziging van Richtlijn 2002/21/EG

Artikel 11

Evaluatie


1. De Commissie evalueert de resultaten van deze verordening en brengt daarover uiterlijk op 30 december 2008 verslag uit aan bij het Europees Parlement en de Raad. De Commissie evalueert met name of de doelstellingen van deze verordening verwezenlijkt zijn. In haar verslag evalueert de Commissie de ontwikkeling van de wholesale- en retailtarieven voor de levering aan roamende klanten van spraaktelefonie- en gegevenscommunicatiediensten, met inbegrip van SMS en MMS, en formuleert zij zonodig aanbevelingen met betrekking tot de noodzaak van regulering van deze diensten.


2. I De Commissie beoordeelt in haar verslag of er in het licht van de marktontwikkelingen en gelet op zowel de concurrentievoorwaarden als de consumentenbescherming een noodzaak bestaat om de duur van deze verordening na de in artikel 13 vermelde periode te verlengen of de verordening te wijzigen, rekening houdend met de tariefontwikkelingen voor mobiele-spraaktelefonie- en gegevenscommunicatiediensten op nationaal niveau en met de gevolgen van deze verordening voor de concurrentiepositie van kleinere, onafhankelijke of recentelijk begonnen exploitanten. Als de Commissie tot de conclusie komt dat zulks het geval is, dient zij een voorstel in bij het Europees Parlement en de Raad.