Ingezonden persbericht


Den Haag, 7 mei 2008

Schip blokkeert hulpgoederen in grootste haven Birma Rode Kruis: duizenden vrijwilligers steken handen ineen in rampgebied

Nu de volledige omvang van de verwoesting door Cycloon Nargis zichtbaarder wordt, werken duizenden Myanmar Rode Kruis vrijwilligers rond de klok om de getroffen mensen te bereiken en ondersteuning te bieden na de hevige storm.

Het Rode Kruis vraagt 3,8 miljoen euro voor noodhulp. Dit bedrag zal ondersteunen bij de noodhulp die reeds onderweg is om getroffen gemeenschappen te bereiken met hulpgoederen voor onderdak, water, muggennetten en andere middelen.

"Dit bedrag is een eerste inschatting en we verwachten dat dit bedrag en de operatie herzien zal moeten worden als er meer informatie boven water komt," legt Christine South, Coordinator Operations van de Internationale Federatie in Azië uit.

De laatste officiële cijfers doen vermoeden dat meer dan 22,000 mensen de dood vonden als gevolg van de storm die op vrijdag 2 mei het land bereikte. Met dit dodental zou Nargis de meest dodelijk storm sinds 1991 zijn.

"De omvang van deze ramp mag echt niet worden onderschat', zei mevrouw South. 'Honderdduizenden mensen verloren hun leven, huizen, bezittingen en hun levensonderhoud." De afgelopen dagen hebben Rode Kruis vrijwilligers basis hulpgoederen gedistribueerd zoals geteerde zeildoeken, muggennetten, drinkwater en waterzuiverende tabletten. Vrijwilligersteams zijn ook door een aantal gebieden gegaan die het meest zwaar zijn getroffen, zoals langs de Irrawaddy Delta, waar zij de schade en de behoeften van de inwoners inschatten, inclusief gezondheidsmiddelen.

"Meer dan 1 miljoen mensen zijn verplaatst als gevolg van de storm", zegt John Sparrow, medewerker van de Internationale Federatie in Kuala Lumpur. De gedelegeerden van de Internationale Federatie in Birma berichten van een enorme omvang en schade van de ramp in de getroffen regio. In het gebied van de Irawaddy River Delta is 95% van de huizen verwoest. De toegang tot stromend water en elektriciteit is ernstig beperkt. Daarnaast is het volgens hem niet meer mogelijk hulpgoederen te vervoeren per schip. 'Er is een ongeluk gebeurd in de haven in Birma, waardoor een schip de monding blokkeert. Het schip is overdwars vast komen te liggen waardoor andere boten er niet meer langs kunnen. Niemand kan er meer in en uit en de verwachting is dat dit twee weken gaat duren.'

De Internationale Federatie heeft de internationale rampen coordinator al naar het land gestuurd en vliegtuigen worden vanaf Kuala Lumpur gestuurd om noodhulpgoederen te sturen.

SHO
Het Nederlandse Rode Kruis maakt deel uit van de Samenwerkende Hulp Organisatie (SHO). De SHO hebben gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties. Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan 'Help de slachtoffers cycloon Birma!'.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht