GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Meer transparantie voor lobbyisten in Europa

Brussel, 7 mei 2008 - Morgen stemt het Europees Parlement over een registratiesysteem voor lobbyisten bij de Europese instellingen. GroenLinks-europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg hoopt op een meerderheid, omdat het ten goede komt aan de transparantie van de Europese instellingen. Volgens haar moeten advocaten die lobbyactiviteiten uitvoeren zich ook registreren.

De Groenen in het Europees Parlement hebben er tijdens de stemming in de commissie Constitutionele Zaken afgelopen april een meerderheid gekregen om een register voor lobbyisten bij de Europese instellingen te verplichten.

Buitenweg is zeer trots: "De conservatieve rapporteur Stubb zag niks in een verplichting voor registratie. De commissie Constitutionele Zaken van het Europees Parlement oordeelde dankzij de voorgestelde wijziging van de Groenen anders. Met halfhartige steun van socialisten en liberalen aan een groen initiatief besloot de commissie Constitutionele Zaken dat het uit moet zijn met de vrijblijvendheid. Niet alleen voor het Europees Parlement, maar ook voor de Europese Commissie".

Zo pleit Buitenweg ervoor dat er een gezamenlijk lobbyregister komt dat ingaat voordat de termijnen van het Europees Parlement en de Europese Commissie in juni 2009 aflopen.

De conservatieven en de liberalen in het Europees Parlement gaan nu proberen om advocaten buiten beschouwing te laten. Als het aan Buitenweg ligt moeten advocaten zich ook registreren als ze lobbyactiviteiten uitvoeren.

"Advocaten krijgen steeds meer invloed in Brussel. Zo bieden veel grote advocatenkantoren lobbydiensten aan. Bijvoorbeeld door advies te geven over mededingingswetgeving. De verwachting is dat als zij worden uitgesloten van registratie dat deze diensten alleen maar uitgebreid worden. Er moet daardoor worden gekeken naar de inhoud van het werk en niet naar de functie", aldus Buitenweg.


---------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa