Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 7 mei 2008

PvdA geschokt door overlijden Thijs Wöltgens

PvdA geschokt en verdrietig over het overlijden van oud PvdA-fractievoorzitter Thijs Wöltgens. Hij was onder meer lid van de Eerste en Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid en burgemeester van Kerkrade.

Wöltgens werd bij de Tweede Kamerverkiezingen 1977 gekozen, en was vervolgens onafgebroken tot 30 augustus 1994 parlementslid. Eerst als scherpzinnig en analytisch denkend woordvoerder financiën en daarna van 1989 tot 1994 als welsprekende en geestige fractievoorzitter. Hiervoor was hij werkzaam als leraar economie en gemeenteraadslid in Kerkrade. Na zijn Kamerlidmaatschap was hij zes jaar burgemeester van Kerkrade, de stad waar hij was geboren en getogen.

Reactie Wouter Bos op overlijden Thijs Wöltgens: 'Ik ben verslagen en verbijsterd door de dood van Thijs. Hij heeft als Kamerlid en fractievoorzitter grote verdiensten voor de partij gehad, juist ook in heel moeilijke periodes. Als geen ander wist hij waar de sociaal democratie voor hoort te staan: voor mensen die het op eigen kracht niet redden en het in het leven niet cadeau krijgen. Als praktisch politicus, als intellectueel, als bestuurder ging het hem er altijd om juist die mensen te helpen. Maar ook als mens laat hij een grote leegte achter, tot het laatste moment loyaal en bereid ons met raad en daad terzijde te staan. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen veel sterkte.'

PvdA-fractievoorzitter Mariette Hamer: 'Thijs was een beminnelijk mens, een bevlogen en betrokken sociaal democraat. Als fractievoorzitter heeft hij in politiek zware tijden een belangrijke rol gespeeld, zoals bij de wao-crisis. Hij was een onafhankelijk links denker die steeds aandacht vroeg voor middengroepen en mensen aan de onderkant. Na zijn periode als Kamerlid heeft hij zich actief ingezet voor de samenleving zoals onder andere bij de Open Universiteit. Hij bleef betrokken bij de partij. Twee weken geleden heb ik hem nog ontmoet bij ons werkbezoek aan Kerkrade. Ik ben dan ook diep getroffen door dit droeve bericht. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte.'

'Thijs Woltgens heeft zich 32 jaar lang met grote betrokkenheid en scherpzinnigheid ingezet voor de PvdA. We hadden gehoopt, ook nu hij rustiger aan ging doen, nog lang van zijn deskundigheid en ervaring gebruik te mogen maken. We wensen zijn familie heel veel sterkte met het verwerken van het plotselinge verlies', aldus Lilianne Ploumen.

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl