Gemeente De Marne


Gemeente De Marne zet in op peuter-speelzaalwerk

Op 29 april 2008 heeft het college van B&W besloten om de komende 2 jaar extra in te zetten op taalontwikkeling bij peuterspeelzalen. Doel is het zo vroeg mogelijk signaleren en aanpakken van taalachterstanden. Door op de peuterspeelzalen veel aandacht te besteden aan taal stromen kinderen met een betere taalbeheersing door naar het basisonderwijs.

Hoe eerder taalachterstanden worden aangepakt, des te beter voor de ontwikkeling van het kind. De gemeente krijgt een rijksuitkering om dit beleid vorm te geven van in totaal 192.221,00. Het beleid dat nu wordt opgezet is tijdelijk. Het loopt in de periode van augustus 2008 tot en met augustus 2010.

Op dit moment kunnen alle 2 en 3-jarige kinderen de peuterspeelzaal twee dagdelen per week bezoeken. Als het nieuwe beleid van start gaat, mogen alle 3-jarigen gratis een derde dagdeel per week komen. Daarnaast gaan de peuterspeelzalen werken met het programma Doe meer met Bas, waarin taalontwikkeling en stimulering centraal staan. Om met dit programma te gaan werken, schaffen de peuterspeelzalen nieuwe materialen aan en krijgen de leidsters een training. Bovendien kunnen de peuterspeelzalen om op alle dagdelen extra personeel inzetten, zodat kinderen met een taalachterstand extra aandacht kunnen krijgen.

Natuurlijk is het van groot belang dat de extra aandacht voor taal niet stopt als de kinderen naar de basisschool gaan. Daarom zijn, behalve het consultatiebureau, de logopediste en het peuterspeelzaalwerk, ook de schoolbesturen betrokken bij de beleidsvorming. Alle basisscholen (gaan) werken met een taalprogramma in groep 1 en 2.

In de komende periode start de Stichting Peuterspeelzaalwerk De Marne met de voorbereidingen van dit nieuwe beleid, waarvoor de gemeente een subsidie verleent. Vanaf augustus start de uitvoering op alle peuterspeelzalen, uitgezonderd de peuterspeelzaal in Westernieland. Deze zaal participeert in het samenwerkingsproject Montessori onderwijs met OBS De Getijden in Pieterburen. De gemeente hoopt dat de ouders en peuters net zo enthousiast zijn als de andere partijen en dat dit beleid de komende twee jaar een gezamenlijk succes wordt.