BMW Nederland


BMW weer beste motorenbouwer - Vierde International Engine of the Year-overwinning op rij 07.05.2008

Rijswijk. BMW vestigt een nieuw record nu het merk voor het vierde jaar op rij tot winnaar is uitgeroepen van de International Engine of the Year-verkiezing. Een internationale jury kende de grootste eer toe aan de 3,0-liter zescilinder benzinemotor met twinturbotechnologie die de 135i, de 335i en de X6 xDrive35i aandrijft. Bovendien won de viercilinder 2,0-liter twinturbo dieselmotor uit de BMW 123d de prijs als 'Best new engine'. BMW en MINI domineerden dit jaar de verkiezingen door samen maar liefst vijf categorieoverwinningen en de hoofdprijs in de wacht te slepen. De zes-in-lijn 3,0-liter twinturbo benzinemotor van BMW moest een indrukwekkende lijst met krachtbronnen van concurrerende merken verslaan om de algehele overwinning te kunnen claimen. Behalve de titel 'Engine of the Year 2008' won de 3,0-liter twinturbo benzinemotor ook in de categorie 'Best Engine 2.5-litre to 3.0-litre'. De 5,0-liter V10 motor uit onder meer de BMW M5, die in 2005 en 2006 tot Engine of the Year werd uitgeroepen, won dit jaar in de categorie 'Best Engine above 4.0-litres'. In de categorie 'Best Engine 1.4-litre to 1.8-litre' ging de winst naar de 1,6-litermotor uit de MINI en de MINI Clubman.

Als een van de meest prestigieuze prijzen in de automotivebranche erkent de International Engine of the Year-verkiezing topprestaties op gebied van technologische ontwikkelingen. BMW heeft als 'Bayerische Motoren Werke' wat dat betreft een naam hoog te houden. De verkiezing was dit jaar uiterst bevredigend met verdere overwinningen in de categorieën 'Best engine 3.0-litre to 4.0-litre' en 'Best new engine of 2008'. De 4,0-liter V8 uit de huidige generatie BMW M3 eindigde bovenaan in zijn klasse en de 2,0-liter twinturbo dieselmotor uit de BMW 123d kreeg als nieuwkomer de meeste stemmen. Opvallend genoeg was de 4,0-liter V8 uit de BMW M3 de grootste concurrent voor deze onderscheiding.

Peter Langen, hoofd aandrijvingen bij BMW, meldde trots: 'BMW beschouwt deze prijzen terecht als de grootste erkenning vanuit de industrie voor prestaties op het gebied van motortechniek en -bouw. Het is een eer dat onze 3,0-liter twinturbomotor voor het tweede jaar op rij is verkozen tot de beste motor ter wereld en we zijn heel blij dat veel van onze andere motoren gezien worden als de beste in hun klasse.' De overallzege van dit jaar is een mooi vervolg op de overwinningen van BMW in 2007, 2006, 2005, 2002 en 2001. In totaal brachten 65 autojournalisten, uit 32 landen verdeelt over vier continenten, hun stem uit. Namens Nederland had journalist Jeroen Jongeneel (dagblad De Telegraaf) zitting in de jury.