Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering Gedeputeerde Staten 6 mei 2008


---

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 6 MEI 2008

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 6 mei 2008. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie. http://www.zuid-holland.nl/apps_sis.htm

Geen alternatief voor Zuiderdieppolders
Gedeputeerde Staten zien de Zuiderdieppolders aan de rand van het Haringvliet als de enige geschikte locatie om nieuwe natte natuur tot ontwikkeling te brengen. Alternatieven zijn er niet. Dit antwoordt het College van GS op schriftelijke vragen van de Statenfracties van VVD, CDA en ChristenUnie\SGP. Met de voltooiing van de Deltawerken kwam er een einde aan de afwisseling van eb en vloed in onder andere de Zuiderdieppolders. Daarmee is ook veel typerende flora en fauna verdwenen. Om het natuurlijke evenwicht in dit deel van het Haringvliet te herstellen is het nodig om eb en vloed in het gebied terug te brengen en de Zuiderdieppolders terug te geven aan de natuur. Het gaat om ongeveer 400 hectare ten oosten van Stellendam op Goeree-Overflakkee.

Het College van GS heeft al eerder aan de gemeenten Goedereede en Dirksland laten weten dat er geen alternatieven zijn en dat heroverweging van het besluit niet aan de orde is. Het ministerie van LNV denkt er ook zo over. In de vergadering van de Statencommissie Groen, Water en Milieu van 17 maart heeft gedeputeerde Joop Evertse al toegezegd dat nader overleg wordt gevoerd om te bezien of een mogelijke aanpassing, binnen de kaders van het besluit, tot meer draagvlak kan leiden. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2145 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Leren voor Duurzame Ontwikkeling
GS hebben het Meerjarenprogramma 2008-2011 vastgesteld voor het project Leren voor Duurzame Ontwikkeling (LvDO). Met dit landelijke programma stimuleren de provincies bewustwording rondom het thema duurzame ontwikkeling. De provincie zet de komende jaren in op de terreinen jongerenparticipatie, maatschappelijke participatie, activiteiten rondom ruimtelijke ordening & duurzame ontwikkeling en ondersteuning van het strategisch netwerk. Met het programma is jaarlijks 563.000 euro gemoeid.

Economische ontwikkeling landbouw geen reden om natuurbeleid aan te passen. Gedeputeerde Staten zijn niet van plan om het beleid ten aanzien van nieuwe natuurgebieden opnieuw tegen het licht te houden. In het Coalitieakkoord 2007-2011 is vastgelegd dat in deze collegeperiode 3500 hectaren nieuwe natuur- en recreatiegebieden erbij moeten komen. Deze ambitie is onderschreven door Provinciale Staten. Gestegen prijzen van agrarische grond en internationaal toenemende vraag naar agrarische producten zijn nog geen reden om het beleid aan te passen. Dit antwoorden Gedeputeerde Staten op vragen van de fracties van CDA en VVD die zich zorgen maken over de toekomst van de agrarische sector.

Er is volgens GS geen direct verband te leggen tussen het uit de markt nemen van een zeer beperkte hoeveelheid landbouwgrond voor aanleg van nieuwe natuur (en ook stadsontwikkeling en wegen) enerzijds en mondiale voedseltekorten anderzijds. Ook toen er in het recente verleden enorme voedseloverschotten waren in Europa en in de Verenigde Staten werd elders in de wereld honger geleden. Dat heeft met allerlei economische en politieke factoren te maken, maar niet met het natuurbeleid van Zuid-Holland. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2157 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Groenzone Berkel-Pijnacker overgedragen
Het College van GS heeft besloten de uitvoering van de Groenzone over te dragen aan de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Het project Groenzone is een onderdeel van de regionale groenstructuur Groenblauwe Slinger. Deze slinger moet voorkomen dat de steden Rotterdam, Den Haag en Leiden aan elkaar vastgroeien en er voor zorgen dat er voor de stedelingen goede natuur- en recreatiemogelijkheden zijn. De Groenzone, met een omvang van 580 hectare is belangrijk voor het woongebied van Pijnacker en Berkel-Rodenrijs en vormt een ecologische verbinding tussen Oude Leede en het bos de Balij bij Zoetermeer. De overdracht aan de gemeenten vindt plaats op 26 mei. Deze worden dan verantwoordelijk voor de uitvoering. De provincie blijft verantwoordelijk voor de aankoop van grond.

Beantwoording Statenvragen SP en D66 over beschoeiingen Kerkpolder In recreatiegebied Kerkpolder is de Flora- & Faunawet van toepassing. De beheerder - in dit geval het Recreatieschap Midden-Delfland - moet bij ruimtelijke ingrepen daarom de planten en dieren in het gebied beschermen. De SP en D66 in Provinciale Staten stelden vragen over de nieuwe oeverbeschoeiingen in de Kerkpolder. Deze zijn aangebracht om de afwatering te verbeteren en afkalving van de oevers te voorkomen, maar zouden dieronvriendelijk zijn. Inmiddels zijn in de beschoeiing uittredeplaatsen gemaakt zodat jonge eenden, padden, salamanders en dergelijke uit het water op de oevers kunnen komen. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2155 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Statenvragen over bouw kolencentrale
Naar aanleiding van de verstrekking van een vergunning voor het bouwen en exploiteren van een kolen/biomassagestookte elektriciteitcentrale zijn door Statenlid A.H.K. van Viegen van de Partij voor de Dieren vragen gesteld. Er zijn vragen gesteld over op welke wijze het college actie heeft ondernomen om de bouw van een degelijke kolencentrale te voorkomen en waarom GS er op teruggekomen is dat E.ON voor de bouw geen vergunning in het kader van de natuurbeschermingswet nodig had. GS antwoorden dat al in het begin van het vergunningsprocedures voor nieuwe kolencentrales beleid hebben ontwikkeld om de extra milieubelasting van deze centrales te beperken. In overeenstemming met dit beleid is volgens de Wet milieubeheer een vergunning verleend. Verder antwoorden GS dat aangezien het feit dat de bouw geen significante negatieve effecten heeft op de natura 2000 -gebieden "Voornes Duin, Solleveld & Kapittelduinen en Duinen Goeree & Kwade Hoek, E.ON tijdens bouw geen vergunning nodig heeft op grond van de natuurbeschermingswet. Het volledige antwoord op de PS vragen nr. 2152 staan uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Studiereis buitendijks bouwen
Van 14 tot en met 16 mei vindt een studiereis naar Hamburg plaats over buitendijks bouwen. Gedeputeerde Dwarshuis, bestuurders en deskundigen vanuit betrokken partijen zullen hier bij aanwezig zijn. De studiereis heeft als doel om inzicht te scheppen in het juridisch-bestuurlijke kader waarmee de stad Hamburg buitendijks bouwen en wonen mogelijk maakt en om mogelijkheden te verkennen voor het verankeren van de buitendijkse ontwikkelingsmogelijkheden in het beleid.

Vanwege de grote druk op ruimte neemt de maatschappelijke vraag naar (her)gebruik van buitendijkse gebieden in de benedenrivieren regio sterk toe. Waterveiligheid dient als primair criterium in de besluitvorming over ontwikkelingen in het buitendijkse gebied. Het ontbreekt de overheden momenteel aan een goed afwegingskader waarmee zorgvuldige lange termijn keuzen kunnen worden gemaakt voor het ontwikkelen van nieuwe landgebruikfuncties buitendijks. De provincie Zuid-Holland is door partners gevraagd om de regie te voeren over een project voor het ontwikkelen van beleid voor waterveiligheid e behoeve van buitendijks bouwen in de benedenrivieren regio.

De stad Hamburg heeft te maken met vergelijkbare fysieke en geografische omstandigheden als onze Rijnmond regio. Een grote havenstad gelegen in de riviermond van de Elbe maar, anders dan bij ons, zonder stormvloedkering in de monding van de rivier. Bij stormvloed vanuit zee is dan ook regelmatig sprake van hoogwater in en rond Hamburg. De wijze waarop Hamburg met deze omstandigheden omgaat, is zowel vanuit beleidsmatig als fysiek oogpunt interessant voor onze provincie.

Statenvragen over het overstromingsgevaar van dijkring 14 Onlangs is de risicokaart door de provincie uitgebracht. Op deze kaart zijn de waterdiepten vermeld, die als gevolg van een dijkdoorbraak van de primaire keringen vanuit de zee en rivieren in deel van West-Nederland kunnen optreden. Voor West-Nederland blijkt de gevolgen van een doorbraak van de primaire kering vanuit de rivier De Lek een groot negatief effect te hebben. Dit wordt veroorzaakt doordat de droge kering tussen Dijkring 14 (Centraal Holland) en Dijkring 15 (Krimpenerwaard en Lopikerwaard) nog niet op kerende hoogte en voldoende stabiliteit is gebracht. Het belang dat de primaire keringen categorie c met voorrang op orde worden gebracht, is groot. Deze categorie keringen moeten de veiligheid in Dijkring 14 waarborgen. De CDA en VVD Statenfracties stelden vragen over het overstromingsgevaar van dijkring 14. De statenfracties willen weten of Gedeputeerde Staten op de hoogte is van de veiligheidsproblemen van Zuid-Holland via de achterkant van de dijkring 14.

Het is bij Gedeputeerde Staten bekend dat bij een doorbraak van de Lekdijk ten gevolge van een extreem hoge rivierafvoer, de categorie c-keringen, die deze 'achterkant' vormen, te laag zijn om het water te kunnen keren. Op ambtelijk niveau zijn al enige tijd gesprekken gaande met de buurprovincies en waterschappen over de aanpak van de achterkant van dijkring 14. Bestuurlijk overleg volgt de komende maanden. Vraag daarbij is of en hoe de versterking versneld kan worden uitgevoerd, in samenhang met de vraag hoe andere maatregelen in het systeem van de dijkringen 14 en 15 kunnen bijdragen aan een hogere veiligheid voor West-Nederland.

Gedeputeerde Staten ondernemen diverse stappen om de veiligheid van West-Nederland tegen overstromingen te garanderen. Zo hebben Gedeputeerde Staten, samen met andere provincies en waterkeringbeheerders, er bij het Rijk op aangedrongen dat ook voor de zogenoemde categorie c-keringen een toetsmethode beschikbaar komt die een beter beeld geeft van de werkelijke veiligheid. Het Rijk werkt nu aan deze toetsmethode en wij verwachten deze in december 2008 te krijgen. Het volledige antwoord op PS vraag nr. 2159 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Subsidies
In het kader van de BDU regeling 2008 zijn een aantal subsidies verleend:
*Aan de gemeente Teylingen is voor het project voorplein Station Saassenheim ¤1.048.800,00 toegekend.
*Aan de gemeente Voorschoten is voor de herindeling van de Koninginn Julianalaan -Schoolstraat ¤1.102.00,00 toegekend
*Aan de gemeente Dordrecht is voor de uitvoering van wijkverkeerspllan Sterrenburg ¤307.227,00 toegekend.
*Aan de gemeente Zwijndrecht is voor het project Kerkweg ¤ '¬ 307.227,00 toegekend.
*Aan de gemeente Dordrecht is voor de Fietsroute A16-Hoeksche Waardd ¤307.266,00 toegekend
*Aan de gemeente Hillegom is voor de reconstructie van de N208 â¤1.176.016,00 toegekend
*Aan bureau Drechtsteden is voor het HOV-D programma ¤600.00.000,00 toegekend
*Aan de gemeente Papendrecht is voor de aanleg Noordkil tussen Oosttkil en Sliedrecht¤113.788,00 toegekend. Aan het Kunstgebouw is een incidentele subsidie van ¤34.905,00 verlleend voor de ontwikkeling van een lespakket voor het Samenwerkingsproject Landgoederen en Buitenplaatsen.

Dwangsommen /Bestuursdwang
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen en bestuursdwang toepassen.

Aan Amex Property BV in Voorschoten is een last onder dwangsom opgelegd voor overtreding van de verplichting de locatie Leidseweg 219 te saneren. Aan de gemeente Wassenaar is een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Besloten is voor het toepassen van bestuurdwang voor het verwijderen en opslaan van een illegaal in de Leidse Trekvliet afgemeerd vaartuig.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoonnummer: 070 441 66 22.


---