Provincie Antwerpen

Persuitnodiging provincie Antwerpen

Al 10 jaar een directe lijn met Europa

Debat "We creëerden Europa, nu nog Europeanen" en opening cartoontentoonstelling "Europeanen kijken naar Europeanen"

woensdag 7 mei - 19.30 uur - Antwerpen

----------
10 jaar geleden startte de Europese Commissie met een informatienetwerk in de verschillende lidstaten van de EU. Onder de noemer "Europe Directs" willen deze informatiepunten de gewone burger informeren over de invloed van de Europese besluitvorming. Om dit 10-jarig bestaan in de kijker te zetten, organiseert het Europa Direct Antwerpen op woensdag 7 mei een debat rond het thema "We creëerden Europa, nu nog Europeanen". Tevens wordt die avond de cartoontentoonstelling "Europeanen kijken naar Europeanen" geopend. De pers is van harte welkom.

Op 7 mei 1998 - 10 jaar geleden - installeerden de provincie Antwerpen, de Europese Commissie en de Minister van Buitenlandse Zaken, het Europa Direct van de Provincie Antwerpen in het gerenoveerde Bernarduscentrum aan de Lombardenvest in Antwerpen. Dit gebeurde in het kader van de uitbouw van een informatienetwerk van de Europese Commissie in de verschillende lidstaten van de EU. De doelgroep voor deze "Europe Directs" - was de gewone burger die meer en meer de invloed van de Europese besluitvorming zou ondervinden, niet in het minst de introductie van de Euro.

Europa Direct in Antwerpen
Het Bernarduscentrum met de prachtige voormalige provincieraadzaal was in 1993 volledig gerenoveerd maar het duurde tot 1998 voor het echt tot leven kwam. Het Europa Direct vulde de verschillende zalen met rondleidingen, debatten en tentoonstellingen. Veel leerkrachten zoeken er hun educatief materiaal, studenten komen voor informatie bij hun taken en duizenden namen inmiddels deel aan studiedagen rond één of ander actueel Europees onderwerp. In het jaar 2001 bereikte het centrum meer dan 21.000 medeburgers uit de zwakkere bevolkingsgroepen met de levensnoodzakelijke info over de euro. Ook binnen het internationale netwerk van de Europe Directs was de Antwerpse afdeling bijzonder actief. De voorbije 10 jaar was "Antwerpen" meermaals nationaal coördinator en in 2002 en 2003 ook coördinator van het Europese netwerk.

Ludo Helsen: "Ook na de succesvolle introductie van de euro blijft zo'n informatiedienst broodnodig, zeker ook omdat een groot deel van het euroscepticisme voortkomt uit de anonimiteit van de Europese instellingen. Europa lijkt de grote onbekende te zijn en daardoor ook de grote onbeminde. Toch haalt ieder van ons iedere dag voordeel uit de Europese integratie door bijvoorbeeld de bescherming van het milieu, de consumentenrechten en de maatregelen voor de volksgezondheid. Vaak treedt het Antwerpse provinciebestuur op als brug tussen Europa en de lokale besturen door bijvoorbeeld de begeleiding bij regionale projecten met Europese middelen. De EU brengt mensen samen, stimuleert samenwerking en welzijn en het is een ontzettend grote en boeiende uitdaging in onze geschiedenis.".

Debat: We creëerden Europa, nu nog Europeanen
Wel blijven we achter met de prangende vraag: zijn er eigenlijk wel Europeanen of blijft Europa enkel een verzameling van culturen. Inderdaad, we hebben een Europese Unie gecreëerd, maar is er wel sprake van een Europese identiteit ?
Deze vraag wordt beantwoord in een debat op woensdag 7 mei om 19.30 u met enkele prominente panelleden:

19.30 u Verwelkoming door Ludo Helsen, gedeputeerde van de Provincie Antwerpen

19.40 u Inleiding door Petra Huyst, onderzoeker Centrum EU-Studies Universiteit Gent

Panel: Paul Goossens, Tom Lanoye, Ivo Belet, Nelly Maes, Bart Staes en Dirk Sterckx. Moderator: Rob Heirbaut

21.20 u Slotwoord door Willy Hélin, hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België

21.30 u Officiële opening van de tentoonstelling "Europeanen kijken naar Europeanen"

Een cartoontentoonstelling: Europeanen kijken naar Europeanen
Om dit 10-jarig bestaan in de kijker te plaatsen presenteert het Europa Direct een cartoontentoonstelling onder de titel "Europeanen kijken naar Europeanen" in samenwerking met het Belgische Centrum van het Beeldverhaal. De tentoonstelling bekijkt de Europeaan door de bril van de moderne Europese strip. Hoe zien Tsjechische of Franse striptekenaars de Polen of de Britten ...? Het stripverhaal is daarbij een spiegel van onze samenleving met een kleurrijke en eigenzinnige reactie op de wereld rondom ons. Plezier en ernst lopen daarbij vrolijk door elkaar.

Praktische info
wanneer:
woensdag 7 mei 2008, 19.30 uur
waar:
Infopunt Europa Provincie Antwerpen, Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen

Bevestiging aanwezigheid debat
Voor inschrijvingen voor het debat: ed@admin.provant.be of 03/202.42.92
Info:
Infopunt Europa Provincie Antwerpen
Lombardenvest 23, 2000 Antwerpen
Tel: 03 202 42 92

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen, CD&V