Corporate Express NV

Resultaten Corporate Express Eerste kwartaal 2008 weerspiegelen voortgang in uitvoering strategische plan

Tabellen Zie het origineel


In Noord-Amerika behaalden we een autonome omzetgroei van 2%. Deze groei overtrof de marktgroei en volgt op de terugkeer naar autonome omzetgroei in het vierde kwartaal van 2007 toen 3% groei werd gerapporteerd. In april heeft de autonome omzetgroei zich sterker dan in het eerste kwartaal voortgezet. We blijven profiteren van onze strategische initiatieven, waaronder `More from the Core'. De grote en strategische klanten blijven de groei stuwen, vooral in de zorg- en overheidsector. Binnen de financiële sector, die circa 10% van onze omzet in Noord-Amerika vertegenwoordigt, constateerden we zoals kon worden verwacht een significante daling van de omzet bij sommige klanten. De omzet in het MKB-segment nam enigszins af. Hoewel we baat blijven hebben van meer focus en onze `multiple-touch'-initiatieven, blijft de uitvoering van onze MKB-aanpak om continue aandacht vragen.

In het eerste kwartaal realiseerden we weer omzetgroei in promotionele artikelen, terwijl de omzet van print- en formulierenmanagement te lijden had onder het hogere aandeel in de financiële sector. Facility supplies liet opnieuw een duidelijke dubbelcijferige groei zien, wat onze kracht als totaalleverancier voor onze klanten bewijst. Het uitrollen van het Sustainable Earth-assortiment met milieuvriendelijke schoonmaakproducten wordt door onze klanten steeds meer verwelkomd.

Eén van de aspecten van ons `More from the Core'-programma is ons streven, om door aan bestaande klanten ons volledige aanbod van kantoorartikelen te verkopen, sterkere relaties met hen te creëren. Als gevolg hiervan behaalden we bovengemiddelde groei in productcategorieën met lagere marges zoals toner en papier.

Canada had opnieuw een goed kwartaal met een gezonde groei en toonde kracht in de verschillende klant- en productsegmenten. De integratie van Davenport verloopt voorspoedig.

We blijven geconfronteerd met uitdagende omstandigheden, vooral in de VS. Over het algemeen lijkt de kantoorartikelenmarkt verder afgezwakt te zijn in vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar. Hoewel de werkgelegenheid voor kantoorpersoneel in middelgrote en grote bedrijven redelijk stabiel is, lijkt de gemiddelde besteding per werknemer af te nemen door minder vraag naar discretionaire producten zoals meubilair en duurdere kantoorartikelen, zoals whiteboards en computerartikelen. De geschatte afname van de markt in de VS is ongeveer 3% en is met name te wijten aan lagere volumes. Het doorberekenen van prijsverhogingen van toeleveranciers werd teniet gedaan door een drukkend effect van (re-)tenders.

De brutobijdrage was EUR230,3 miljoen, een afname van 0,9% bij gelijke koersen in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar. De brutobijdrage-marge nam af met 140 basispunten jaar op jaar tot 32,0%. De brutobijdrage-marge stond onder druk van een ongunstige mix van klantsegmenten (goede groei van strategische en grote klanten) en de productmix. Daarnaast ondervonden we margedruk van (re)tenderactiviteiten.

De bedrijfskosten, exclusief speciale posten, bedroegen EUR203,5 miljoen, een toename van 0,8% bij gelijke koersen. Goede kostenbeheersingsmaatregelen resulteerden in lagere overhead. We blijven voortdurend op zoek naar mogelijkheden om onze kostenbasis verder te verlagen en onze operaties efficiënter te maken. Focus op zowel winstgevende omzetgroei als op behoud van marktaandeel helpt ons onze kostenbasis beter te benutten.

Het bedrijfsresultaat bedroeg EUR21,9 miljoen, een afname van 14,8% bij gelijke koersen in vergelijking met het eerste kwartaal in 2007. Uitgezonderd speciale posten van EUR3,7 miljoen, bedroeg het bedrijfsresultaat EUR25,6 miljoen, een marge van 3,6% (KW1 2007: 4,3%). EBITDA voor speciale posten bedroeg EUR37,5 miljoen wat een marge van 5,2% betekent.

In Europa bedroeg de netto-omzet in het eerste kwartaal EUR329,2 miljoen; deze was stabiel bij gelijke koersen. Europa behaalde een autonome omzetgroei van 3% in het eerste kwartaal, volgend op een autonome omzetgroei van 5% in het vierde kwartaal van 2007. De omzet werd tijdelijk negatief beïnvloed door de effecten van de integratie van de distributiecentra in Scandinavië; deze problemen zijn inmiddels opgelost. Gezonde, onderliggende autonome groei werd behaald in de meeste van onze belangrijkste markten waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Benelux en Frankrijk. De autonome omzetgroei in april was sterker dan in het eerste kwartaal.

In het eerste kwartaal ontwikkelde de omzetgroei in de verschillende klantsegmenten zich goed. Daar het verbeteren van ons assortiment één van onze vier strategische initiatieven is, hebben we ons gericht op facilityproducten als productgroep met belangrijke potentie. De omzet van facilityproducten groeide in het eerste kwartaal sterk in de meeste markten, met zichtbaar succes in het MKB-segment. In Duitsland, onze belangrijkste Europese markt voor kantoormeubilair, blijft de omzet zich gunstig ontwikkelen.

Zoals aangetoond door vooruitgang op diverse gebieden zijn we goed op weg met onze verschillende initiatieven. In het Verenigd Koninkrijk werpt het Sales Excellence Program vruchten af, hetgeen resulteert in een sterkere groei van nieuwe contracten. In Duitsland hebben we succes geboekt met de aanpak van het segment voor middelgrote klanten. We introduceerden daar een compleet nieuwe manier van werken met werkwijzen en processen waarmee we ons verder kunnen richten op nieuwe contracten en de groei van bestaande klanten.

In de Benelux hebben we aan het eind van het kwartaal succesvol SAP geïmplementeerd. Als onderdeel van onze IT-strategie vervangen wij bestaande systemen in onze operaties door SAP in de komende jaren. In het Verenigd Koninkrijk vindt de volgende implementatie van SAP plaats.

De serviceniveaus van de distributiecentra in Scandinavië waren aan het einde van het kwartaal terug op niveau met betrouwbare en tijdige service. Møller & Landschultz, een Deens bedrijf dat we eind vorig jaar hebben overgenomen, is succesvol geïntegreerd. In Duitsland verloopt de bouw van ons nieuwe distributiecentrum in Waldlaubersheim volgens schema. Dit distributiecentrum zal operationeel worden in de tweede helft van 2008.

De brutobijdrage van Europa nam toe met 4,6% tot EUR113,0 miljoen bij gelijke koersen. De brutobijdrage- marge verbeterde met 160 basispunten tot 34,3%, profiterend van onze merchandisinginspanningen en verbeterde supply chain management.

De bedrijfskosten namen toe met 1% bij gelijke koersen tot EUR100,9 miljoen. Speciale posten van EUR0,4 miljoen gerelateerd aan het nieuwe distributiecentrum in Duitsland zijn daarbij inbegrepen. Uitgezonderd speciale posten, bedroeg het operationele resultaat EUR10,0 miljoen, een toename van 33% bij gelijke koersen, wat neerkomt op een operationele marge van 3,0% (KW1 2007: 2,3%).

In Australië nam de netto-omzet af met 1,1% bij gelijke koersen tot EUR181,7 miljoen met een autonome omzetgroei van 1%, tegenover een afname van 1% in het vierde kwartaal van 2007. In april ontwikkelde de omzet zich gunstig.

De brutobijdrage nam toe met 4,1% bij gelijke koersen, voornamelijk gedreven door onze nieuwe productcategorieën, verdere uitbreiding van ons eigenmerkprogramma en focus op de verkoop in het MKB. Marges bleven grotendeels stabiel in deze periode met volumedruk op sommige productcategorieën bij grote klanten, hetgeen gecompenseerd werd door groei bij MKB-klanten.

De oplevering van het New South Wales distributiecentrum blijft gepland staan voor het einde van het derde kwartaal. Naar verwachting is het distributiecentrum volledig operationeel aan het einde van 2008.

We blijven ons richten op meer efficiency in de business door het stroomlijnen van de operaties. Het bedrijfsresultaat groeide met 2,8% bij gelijke koersen tot EUR14,6 miljoen wat resulteerde in een operationele marge van 8,0%.

In de rest van 2008 zullen we ons sterk blijven richten op het behalen van een groter aandeel in bestedingen in alle productcategorieën en in het bijzonder binnen het MKB-segment.

PRINTING SYSTEMS

Bedragen in miljoenen euro

KW1 2008

% van omzet

KW1 2007

% van omzet

D in EUR

Netto-omzet

132,9


---

146,8


---

(9,4%)

Autonome groei

(2%)


---

23%


---


---

Brutobijdrage

41,1

31,0%

46,9

31,9%

(12,2%)

Bedrijfsresultaat

7,2

5,4%

5,9

4,0%

22,3%

Inclusief Graphic Systems and Veenman Nederland

We zijn tevreden met de resultaten van Printing Systems. Ondanks een omzetafname in afwachting van de DRUPA, nam het bedrijfsresultaat verder toe. In het eerste kwartaal bedroeg de omzet EUR132,9 miljoen, een daling van 9,4%. In de cijfers van het eerste kwartaal van 2007 zijn de cijfers van het in de zomer van vorig jaar verkochte Veenman Duitsland nog meegenomen.

De grafische markt consolideert zich verder. Als resultaat daarvan rapporteerden we een afname van 6% in de verkoop van machines in het eerste kwartaal van 2008. In onze industrie zijn we een van de meest innovatieve spelers en onze klanten maken steeds meer gebruik van eCommerce. In sommige landen vertegenwoordigt de omzet via eCommerce bijna de helft van de totale supplies omzet.

De orderontvangst verliep in het eerste kwartaal, zoals voorzien trager, op weg naar de DRUPA-beurs die eind mei dit jaar van start gaat. De beurs, een showcase van technologische innovatie, know-how en de laatste trends voor fabrikanten, inclusief onze eigen partner Heidelberg, is één van de grootste evenementen in de industrie en vindt iedere vier jaar plaats in Düsseldorf. De organisatie verwacht om en nabij 400.000 bezoekers.

De brutobijdrage nam met 12,2% af tot EUR41,1 miljoen, vergeleken met EUR46,9 miljoen in het eerste kwartaal van 2007. De kosten bleven goed onder controle, resulterend in een bedrijfsresultaat van EUR7,2 miljoen, een toename van 22% in vergelijking met het eerste kwartaal van vorig jaar.

In april 2008 bereikten Corporate Express en Xerox Corporation overeenstemming over de verkoop van Veenman Nederland. De transactie is onder meer onderwerp van goedkeuring door de Nederlandse Mededingings Autoriteit en zal naar verwachting later dit jaar worden afgerond. De cash opbrengst van EUR43 miljoen zal worden aangewend voor aflossing van schulden.

CORPORATE

In miljoenen euro's

KW1 2008

KW1 2007

Holdings

(7,6)

(7,7)

Interest / verwacht rendement op netto pensioen assets

4,9

4,6

Speciale posten


---

(1,6)

Corporate

(2,7)

(4,7)

Het bedrijfsresultaat van `Corporate' bleef beperkt tot negatief EUR2,7 miljoen (KW1 2007: EUR4,7 miljoen negatief). Bedrijfskosten voor `Holdings' bedroegen EUR7,6 miljoen (KW1 2007: EUR7,7 miljoen). Een nettobijdrage van EUR4,9 miljoen is opgenomen voor het te verwachte rendement op de beleggingen van het pensioenplan en de interest op de pensioenverplichtingen. De dekkingsgraad van het Nederlandse pensioenfonds bedroeg 141% per 31 maart 2008. Voor 2008 verwachten we een nettobijdrage van ongeveer EUR20 miljoen uit het verwachte rendement op de beleggingen van het pensioenplan en de interest op de pensioenverplichtingen. De bedrijfskosten voor `Holdings' zullen ongeveer EUR32 miljoen bedragen.

AFSCHRIJVINGEN MATERIËLE EN IMMATERIËLE VASTE ACTIVA EN INVESTERINGEN

In miljoenen euro

KW1 2008

KW1 2007

KW2 2007

KW3 2007

KW4 2007

FY 2007

Afschrijving

(18,1)

(22,0)

(19,5)

(21,6)

(20,8)

(84,0)

Amortisatie

(3,4)

(3,1)

(3,1)

(3,1)

(3,7)

(12,9)

Investeringen

(21,1)

(20,7)

(26,3)

(14,0)

(20,6)

(81,6)

Alles m.b.t. voortgaande bedrijfsactiviteiten

De verwachte investeringen voor 2008 zullen circa EUR100 miljoen zijn, afschrijvingen ongeveer EUR85 miljoen en amortisatie van overige immateriële activa circa EUR15 miljoen.

FINANCIËLE LASTEN EN FAIR VALUE-AANPASSINGEN

De netto-financieringslasten in het eerste kwartaal bedroegen EUR34,4 miljoen (KW1 2007: EUR27,2 miljoen). Cash interest was EUR16,7 miljoen (KW1 2007: EUR21,0 miljoen) and non-cash interest bedroeg EUR2,7 miljoen (KW1 2007: EUR2,8 miljoen).

De non-cash fair value-aanpassingen in het eerste kwartaal, na belasting, bedroegen EUR12,2 miljoen negatief (KW1 2007: EUR0,6 miljoen negatief). Deze non-cash fair value-aanpassingen, vooral veroorzaakt door de afzwakkende Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro, laat met name de herwaardering van de intergroup financieringsvorderingen zien, in samenhang met de wisselkoersafdekking op onze schuld aan derden.

De 2008 cash-interestkosten, inclusief dividend van Preferente Aandelen A, zullen naar verwachting rond de EUR85 miljoen uitkomen.

BELASTINGEN

In het eerste kwartaal bedroegen de belastingen EUR3,9 miljoen (KW1 2007: EUR4,2 miljoen). Het belastingeffect op speciale posten was een bate van EUR1,5 miljoen. Onderliggende belastingen waren EUR6,8 miljoen. De belastingbetalingen waren EUR9,8 miljoen in het eerste kwartaal.

Voor 2008 verwachten we een effectieve belastingdruk van rond de 20%, exclusief fair value- aanpassingen, speciale posten, amortisatie van overige immateriële activa en dividend op Preferente Aandelen A. Op de middellangetermijn komt de belastingdruk uit op 20 tot 25%. De belastingbetalingen in 2008 worden geschat tussen de EUR35 en EUR40 miljoen.

KASSTROOM EN RENDEMENT OP GEÏNVESTEERD VERMOGEN (ROCE)

De kasstroom uit operationele activiteiten verbeterde tot EUR17,4 miljoen in het eerste kwartaal in vergelijking met een negatieve EUR54,7 miljoen in het eerste kwartaal van 2007. Op voortschrijdend vierkwartaalsbasis bedroeg de kasstroom uit operationele activiteiten EUR295,3 miljoen. Het werkkapitaal nam toe met EUR33,2 miljoen, te wijten aan een seizoensafname van handelscrediteuren. We zijn constant bezig met het optimaliseren van werkkapitaal. Het gemiddelde werkkapitaal als percentage van de omzet (op basis van een voortschrijdend gemiddelde van vier kwartalen) was 11,1% (KW4 2007: 11,0%).

Het rendement op geïnvesteerd vermogen (voor goodwill amortisatie en speciale posten) van de voortgezette activiteiten bedroeg 24,6% (KW1 2007: 24,9%). Inclusief goodwill en speciale posten bedroeg de ROCE 8,6% (KW1 2007: 7,7%).

NETTOSCHULD

De netto-rentedragende schuld verminderde tot EUR1.087 miljoen op 31 maart 2008 versus EUR1.097 miljoen op 31 december 2007. Het translatie-effect van de depreciatie van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro verlaagde de rentedragende schuld met EUR48 miljoen in het eerste kwartaal.

Het volledige persbericht vindt u hier. Zie het origineel
copyright Corporate Express 2008