Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 7 mei

Fryslân, 07-05-2008 o Politieberichten van dinsdag 6 mei 07.00 uur t/m woensdag 7 mei 07.00 uur

Fryslân: speciale aanpak overlastgevende jeugd op en rond Friese wateren
De Friese politie zal in de periode 1 mei tot 1 oktober 2008 in samenwerking met de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten, het Wetterskip en de provincie Fryslân, weer intensief toezicht houden op en rond de wateren in de provincie om overlastgevende jeugd aan te pakken. Bij geconstateerde overtredingen worden geldboetes en taakstraffen opgelegd. Dit is in overleg met het Openbaar Ministerie Leeuwarden afgesproken.

Een aantal overlastveroorzakende gedragingen - zoals bijvoorbeeld zwemmen in de directe nabijheid van bruggen en schepen - is strafbaar zodat de politie kan optreden en bekeuringen kan uitschrijven. Het Bureau HALT (Het Alternatief) Noord Nederland (zie ook
http://www.haltnoordnederland.nl/) is bevoegd tot de uitvoering van alternatieve straffen voor de leeftijdsgroep van 12 tot 18 jaar. Bij niet-betalen of het niet (volledig) uitvoeren van de taakstraf volgt een dagvaarding. Overtreders dienen zich dan voor de rechter te verantwoorden.

In 2006 is de speciale aanpak tijdens het watersportseizoen ingevoerd omdat er in de jaren ervoor in toenemende mate sprake was van overlast van met name jongeren die van bruggen en viaducten sprongen en (te) snel voeren. Met name de pleziervaart ondervond hierdoor veel hinder en er ontstonden gevaarlijke situaties.

Behalve repressieve zijn er ook preventieve maatregelen getroffen. Om te voorkómen dat er hinder en gevaar ontstaan in en rond de wateren, worden extra toezichthouders aangesteld en zullen er weer brugwachters aanwezig zijn.

Hoornsterzwaag: politie zoekt getuigen van zware mishandeling De politie zoekt getuigen van de zware mishandeling van een 19-jarige inwoner van Rotsterhaule. De man verliet zondagochtend omstreeks 04.00 uur de feesttent aan de Bij de Leijwei. Hij liep naar zijn fiets en wilde daar op zijn vrienden wachten. Plotseling werd hij van achteren neer geslagen. Het slachtoffer viel op de grond en werd vervolgens door drie nog onbekende mannen meerdere malen in zijn buik en tegen zijn rug en hoofd geslagen en geschopt. Enkele omstanders grepen in omdat de drie bleven doortrappen. Hierop vluchtte het trio en de
18-jarige werd overgebracht naar de EHBO-post in de tent. Hier bleek dat hij diverse verwondingen had aan zijn gezicht en rug. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen. De politie komt graag in contact met getuigen van deze zware mishandeling. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 - 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via
0800 - 7000.

Kortehemmen: meisje gewond na val met fiets
De politie heeft dinsdagochtend op de Himsterfinnen een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 2-jarige meisje uit Drachten gewond raakte. Het meisje zat bij haar 39-jarige moeder achter op de fiets. Op een schelpenpaadje kwamen de twee met de fiets ten val. Het slachtoffertje liep letsel op naar gezicht. Het meisje werd samen met haar moeder per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Molkwerum: politie onderzoekt diefstal buitenboordmotoren De politie onderzoekt de diefstal van twee buitenboordmotoren. De motoren werden in de nacht van maandag op dinsdag achter twee boten weggenomen. De boten lagen afgemeerd in een haventje bij een camping aan t Seleantsje. Een 48-jarige inwoner van Molkwerum deed aangifte.

Elsloo: automobiliste gewond na eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag op de Kloosterweg een eenzijdig ongeval afgehandeld, waarbij een 74-jarige automobiliste uit Elsloo gewond raakte. De vrouw raakte door nog onbekende oorzaak met haar auto van de weg en botste tegen een boom. Het slachtoffer werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Heerenveen: politie onderzoekt inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Apollo. Dinsdagavond kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het kantoorgedeelte werden vijf beeldschermen, vier computers en een geldkistje weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een
43-jarige inwoner van Sneek aangifte.

Sneek: politie onderzoekt diefstal sloep
De politie onderzoekt de diefstal van een VOC-sloep. De sloep stond op een trailer op een bedrijventerrein aan de Wattstraat. Men is het terrein opgekomen door een hek te forceren. De eigenaar moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor lokaalvredebreuk De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag bij een school aan de Idzerdastins een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van lokaalvredebreuk. Bij de politie was een melding binnen gekomen dat er jeugd in de school zou rondlopen. Eenmaal ter plaatse zagen agenten licht branden in de sportzaal en ook was het geluid van stuiterende ballen te horen. Bij het zien van de agenten gingen er vier jongens vandoor. Drie konden over een hek wegvluchten. De 18-jarige echter niet. Hij had zijn hand in het gips en kon daardoor niet klimmen. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij de school stonden ook nog drie fietsen, vermoedelijk van de jongens. Eén van de fietsen bleek na controle gestolen te zijn.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal uit woning
De politie onderzoekt de diefstal uit een woning aan de Jozef Israelstraat. Woensdagochtend vroeg werd de 18-jarige bewoonster wakker toen ze plotseling een hand voelde. De inbreker schrok en vluchtte het huis uit. Uit de woning bleek een laptop te zijn weggenomen. De politie werd gewaarschuwd en direct werd de omgeving afgezocht. De verdachte werd niet meer aangetroffen.