Ingezonden persbericht

Energiebesparing hoog op de agenda
Nagenoeg alle facility managers van utiliteitsgebouwen doen aan energiebesparing

Rotterdam - 7 mei. De aandacht voor energiebesparing in utiliteitsgebouwen is de afgelopen drie jaar sterk gestegen en zal de komende drie jaar nog verder toenemen. De motivatie om energiebesparingsmaatregelen te treffen blijkt veelal het welzijn van de gebouwgebruiker (medewerkers, klanten/patiënten) te zijn. Facility managers willen een gezond binnenmilieu creëren en daarnaast het aantal klachten over installaties en storingen reduceren. Zo is de afgelopen drie jaar in de meerderheid van de utiliteitsgebouwen de klimaatinstallatie goed afgesteld, er is energiezuinige verlichting geplaatst en zijn er regelaars toegepast. Dit blijkt uit onderzoek onder facility managers (zorg en kantoren), installateurs en adviseurs, dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd voor SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie.

Energiebesparing hoog op de agenda
De meerderheid van de klimaatinstallateurs en installatie adviesbureaus geeft aan dat de aandacht voor energiebesparing in utiliteitsgebouwen (kantoren en zorginstellingen) de afgelopen 3 jaar (in sterke mate) is toegenomen (68%). Voor de toekomst verwacht maar liefst 70% dat de aandacht voor dit thema zich nog verder zal uitbreiden. Installateurs en adviesbureaus weten door hun spilfunctie bij het plaatsen en onderhouden van klimaatinstallaties exact wat er speelt bij bedrijven op het gebied van energiebesparing. Het is ook niet verwonderlijk dat dit thema bij bedrijven hoog op de agenda staat, ze kunnen er feitelijk niet meer omheen. Zo wordt er op mondiaal niveau door regeringen druk uitgeoefend op bedrijven om hun CO2-uitstoot te reduceren en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een veel ingezette marketing tool.

Belang gebouwgebruikers voorop
De motivatie om energiebesparingsmaatregelen te treffen blijkt veelal het welzijn van de gebouwgebruiker te zijn. Daarnaast willen facility managers een gezond binnenmilieu creëren en het aantal klachten over installaties en storingen reduceren. Ook de meeste installateurs en adviesbureaus onderkennen dat dit motivaties zijn om energiebesparende maatregelen te nemen.

Zorginstellingen meest energiebewust
Nagenoeg alle facility managers doen aan energiebesparing (95%). In dit onderzoek is in kaart gebracht welke relatief eenvoudige energiebesparende maatregelen men heeft getroffen. Het betreft maatregelen die met weinig investeringen en inspanningen te realiseren zijn, het zogenoemde 'laaghangend fruit'. In dit kader blijkt dat facility managers de afgelopen drie jaar in hun gebouwen vooral de klimaatinstallaties goed hebben afgesteld, energiezuinige verlichting hebben geplaatst en regelaars hebben toegepast (instellen van schakeltijden). Voor de komende drie jaar is men vooral van plan om energiezuinige verlichting te plaatsen. Verder blijkt dat meer facility managers zorg (ziekenhuizen en zorginstellingen) maatregelen hebben genomen dan facility managers utiliteit (kantoorpanden).

Campagne Slimme Energie moet facility manager bewust maken
Speciaal om facility managers te ondersteunen bij het nemen van de juiste energiebesparende maatregelen, heeft SenterNovem, het agentschap voor duurzaamheid en innovatie, eind vorig jaar de campagne Slimme Energie gelanceerd. Voor meer informatie, kijk op www.slimme-energie.nl.