VVD


7-5-2008

Inzet gericht op het doorgaan van het POK

De afgelopen dagen heeft het Presidium van het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK), dat bestaat uit de voorzitters van de Staten en de voorzitters van de vaste commissies Rijksaangelegenheden van de Nederlandse Antillen en van Aruba en de voorzitters van de commissies NAAZ van de Eerste en van de Tweede Kamer, vergaderd ter voorbereidi

De vergaderingen van het Presidium zijn in een zeer goede sfeer verlopen.
Alle deelnemers zien het belang van het komend POK in en hebben de uitdrukkelijke wens dat de ontmoeting tussen de leden van de Eerste en Tweede Kamer uit Nederland en de leden van de Staten van de Nederlandse Antillen en van de Staten van Aruba doorgang zal kunnen vinden.
Na de problemen die zich in januari van dit jaar voordeden hoopt het Presidium nu op een constructief overleg. In deze tijd waarin het Koninkrijk zich voorbereidt op een grote staatkundige vernieuwing, achten de drie delegaties het zeer wenselijk dat de delegaties van de parlementen steeds kennisnemen van elkaars opvattingen. De bijeenkomsten zijn er deels op gericht overeenstemming te bereiken, deels ook is het doel kennis te nemen van elkaars standpunten met betrekking tot zaken van gemeenschappelijk belang. Het Presidium hecht eraan dat de respectvolle wijze waarop de parlementaire delegaties tot nu toe met elkaar zijn omgegaan, ook in de toekomst zal worden voortgezet.
Het Presidium ziet echter geen noodzaak om aanvullende of striktere gedragsregels voor deze ontmoetingen af te spreken. Wel heeft de delegatie van de Nederlandse Antillen de nadrukkelijke wens geuit om in Nederland te kunnen vergaderen op basis van de gangbare regels van het Nederlandse parlement. Omdat deze regels, vastgelegd in het Reglement van Orde, slechts gelden voor de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer en voor commissievergaderingen, zal het verzoek worden overgebracht om dit reglement ook van toepassing te verklaren op het POK. Als de Tweede Kamer dit verzoek inwilligt, moet het mogelijk zijn het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties in juni doorgang te laten vinden.
Het Presidium heeft een lange lijst met agendapunten vastgesteld die de komende tijd nog verder zal worden uitgewerkt.

Willemstad, woensdag 7 mei 2008