Gemeente Hilversum

Recent toegevoegd

Energielabel verplicht

6 mei 2008
Sinds dit jaar zijn eigenaren van woningen (en andere gebouwen) verplicht om bij verkoop of verhuur een energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Het label geeft aan hoe energiezuinig een woning is.
Net als bij de Energielabels voor huishoudelijke apparaten en auto's wordt de zuinigheid aangegeven in de klassen A tot en met G (waarbij A het zuinigst is). Met het label is een vergelijk tussen huizen van gelijke grootte mogelijk.
Met een zuinig label bespaar je energiekosten en die kunnen een aanzienlijk aandeel van de maandelijkse lasten bedragen.

Energielabel gemeentelijke gebouwen.
Natuurlijk krijgen ook de gemeentelijke gebouwen een energielabel en willen wij zo goed mogelijk voor het milieu zorgen. Sterker nog, voor gemeentelijke panden die groter zijn dan 1000m2 én waar veel publiek komt gelden extra regels. In deze gebouwen zal vanaf 1 januari 2009 een energielabel hangen, zodat u kunt zien hoe goed uw gemeente zelf scoort.

De gemeente heeft ongeveer vijftien panden (denk daarbij aan het stadskantoor maar ook aan buurthuizen en sporthalen) in bezit of in gebruik die hieraan moeten voldoen. Voor de eigen, oudere panden wordt het onderzoek dat nodig is voor het het label uitgebreid zodat er ook maatwerkadvies wordt afgegeven.
Dit advies geeft inzicht in alle rendabele maatregelen die direct of bij vervanging uitgevoerd kunnen worden. Een investering die zich terugverdient, maar vooral een investering in het milieu.