Amsterdam RAI
PERSBERICHT

Uitgereikt tijdens de opening van Art Amsterdam op woendagavond 7 mei

ŽILVINAS LANDZBERGAS VAN GALERIE FONS WELTERS WINT THIEME ART AWARD 2008

Amsterdam, 7 mei 2008 - De Thieme Art Award, de prijs voor de meest veelbelovende jonge kunstenaar, is op woensdagavond 7 mei tijdens de opening van de 24e Art Amsterdam uitgereikt aan Žilvinas Landzbergas (1979, Litouwen) van Galerie Fons Welters. 'We werden op slag geraakt door het monumentale gebaar van deze kunstenaar', aldus de jury die bestaat uit voorzitter Sjarel Ex (directeur Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam), Pietje Tegenbosch (kunstcriticus/tentoonstellingsmaker) en Frans Wisman (particulier verzamelaar). Deze prijs, beschikbaar gesteld door de Thieme Grafimedia Groep, bestaat uit het produceren van een catalogus van het werk van Žilvinas Landzbergas en een solostand op Art Amsterdam 2009 waarin deze catalogus wordt gepresenteerd. Zij kozen de winnaar uit vijf genomineerden die werden geselecteerd uit 75 inzendingen.

Juryrapport

De unanieme jury over de winnaar 'Wij kiezen hiermee voor een kunstenaar die een geheel eigen idioom heeft ontwikkeld dat oorspronkelijk is en conceptueel overtuigt. Zijn installatie op Art Amsterdam maakt indruk vanwege het risicovolle koppelen van schoonheid aan vervreemding en van ruimtelijkheid aan het immateriële van optische elementen. De jury werd op slag geraakt door het monumentale gebaar van deze kunstenaar. Individuele werken van Landzbergas hebben hun eigen autonome kracht, maar tegelijkertijd dringen ze het besef op dat ze samen een geheel eigen wereld vormen waarin andere en verrassende betekenissen te ontdekken zijn.' Alle deelnemende galerieën van Art Amsterdam konden veelbelovende, jonge kunstenaars tot 35 jaar voordragen. In totaal waren er 75 aanmeldingen.

Alles te zien op Art Amsterdam

De overige genomineerde kunstenaars zijn Peter Feiler (1981, Duitsland, Galerie Adler), Marijn van Kreij (1978, Nederland, ZINGERpresents), Philip Loersch (1980, Duitsland, Galerie Ursula Walbröl) en Jochen Mühlenbrink (1980, Duitsland, Galerie Rupert Pfab). Het werk van alle kunstenaars wordt getoond op een speciale stand op Art Amsterdam. Vorig jaar won Karen Sargsyan van Galerie Juliètte Jongma, waarvan het werk dit jaar gepresenteerd wordt in een solostand.

www.artamsterdam.nl

Alle informatie is te vinden op http://www.artamsterdam.nl/. Art Amsterdam is van woensdag 7 tot en met maandag 12 mei 2008. De beurs is op woensdag 7 mei voor het publiek open van 18 tot 22 uur; van donderdag 8 tot en met zondag 12 mei van 11 tot 19 uur. De toegangsprijs bedraagt ¤ 18 per perssoon, houders van CJP/Pas 65 en studenten betalen ¤ 10.. De toegangsprijs vanaf 17 uur is ¤ 10, behalve op woeensdag 7 mei. Kinderen tot 12 jaar hebben, mits onder begeleiding, gratis toegang.

---

Noot voor de redactie /

Amsterdam RAI