Skatebond Nederland
Persbericht skeeleren

Gary Hekman pakt derde triomf in Steenwijk

Gary Hekman zegevierde vanavond in de eerste etappe van de Megapool.nl Holland Inline Cup in Steenwijk. Het is al de derde overwinning dit seizoen van de 19-jarige Gramsberger. Sjoerd Huisman finishte na 50 km wedstrijd als tweede, voor de derde keer dit seizoen. Karlo Timmerman werd derde.

Door de seconden die hij in de bonificatiesprints verzamelde, mocht Sjoerd Huisman wel de gele trui van de leider in het HIC-klassement aantrekken. Ook de groene trui voor het puntenklassement was voor hem. "Het ging mij in de eerste plaats om die punten," aldus de tweevoudig winnaar van het World on Wheels-klassement. "Daardoor kan onze ploeg met voorsprong de tweede etappe ingaan."

Gary Hekman (Adformatie-Raps), de Nederlands wegkampioen van twee jaar geleden, steekt in de vorm van zijn leven. "Toch had ik niet verwacht dat ik hier de sprint nog kon winnen," aldus Hekman. "Nóg een keer tegen die bult op, terwijl ik compleet verzuurde benen had." Hekman had in de wedstrijd veel gedaan en was enkele keren met een groepje in de aanval. Zijn eindsprint was een krachtsexplosie heuvelop, met Sjoerd Huisman (Nefit) en Karlo Timmerman (Habovo) in zijn kielzog. Zij pakten in de slotfase de Nieuw-Zeelander Scott Arlidge (Zepto) en Roy Boeve (Habovo) terug, die waren ontsnapt met nog een ronde te gaan (2,4 km). Arlidge is de tweevoudig wereldkampioen (puntenkoers en afvalkoers weg) van twee jaar geleden.

"We hadden moeten wegblijven met die kopgroep van acht, maar de samenwerking was niet goed genoeg," zei Karlo Timmerman, doelend op een ontsnapping met onder meer hemzelf en ploegmaat Boeve, Scott Arlidge en diens Duitse ploeggenoot Nico Wieduwilt, Ingmar Berga en Geert Plender.
Eén van de andere vluchtpogingen was die met Hekman, Fransman Cédric Michaud en Hermen van der Wal. Er waren tal van demarrages. Boeve, zesde: "We hebben ons best gedaan er voor het publiek een mooie wedstrijd van te maken. Jammer dat het toch op een sprint uitdraaide."

De winst in het ploegenklassement ging wel naar Habovo, met Timmerman, Boeve, Rob Hadders, Martijn Kromkamp en Emiel Blauw.

Dames (30 km)
Jessica Gaudesaboos was de sterkste bij de dames. De 19-jarige Vlaamse kwam na 30 km met voorsprong alleen aan de eindstreep.

Het succes voor de ploeg van CadoMotus-Bob was compleet met de tweede plek voor de Australische Brooke Lochland, de derde voor Jannitta Spigt en de vierde voor Hilde Goovaerts.
Ook de gele trui voor de klassementsleider was voor Gaudesaboos. De groene trui voor het puntenklassement ging naar Jannitta Spigt.

Jessica Gaudesaboos won vorig jaar ook al in de Klim van Steenwijk. "Dit is een moeilijk parcours om weg te rijden, met al die lange rechte stukken," aldus de winnares, die haar demarrage plaatste in de voorlaatste ronde van 2,4 km. Het peloton leek in de laatste ronde dichterbij te komen, maar Gaudesaboos hield het. "De ploeg heeft geweldig voor me afgestopt. Natuurlijk was ik bang dat ik nog teruggepakt zou worden, maar ik wilde in elk geval alles geven. De ploeg heeft ook veel voor mij gedaan."
Ook junior Brooke Lochland (17) kon goed uit de voeten op het parcours met de steeds weerkerende klim. "In Australië hebben we veel heuvelop getraind op de fiets."

Het vrouwenpeloton begroette een oude bekende: Gretha Smit, viervoudig wegkampioene in de jaren negentig. De zilveren medaillewinnares van Salt Lake City sleurde in het begin van de koers voortvarend aan kop en beëindigde de race als twaalfde. Na jarenlang absolute voorrang aan het schaatsen te hebben gegeven wil Smit nu weer meer gaan skeeleren.

Beloften (30 km)
Junior Maurice Vriend won bij de beloften. Hij versloeg met centimeters verschil Thijs Smets, ook junior.

Als derde finishte Nick Roetman uit Oosthuizen, die een paar weken geleden won in Brakel. Een groepje van vier, met daarin ook Vincent Riemersma uit Rotterdam, had zich in de laatste fase afgescheiden van het peloton.
De vier waren de hele wedstrijd van 30 km actief voorin. Onder meer Thijs Smets (Vlaardingen) probeerde enkele keren met een groepje weg te rijden.

De eindsprint tussen Vriend en Smets, twee van de sterkste junioren op dit moment, was een spagaatfinish waarin Vriend net iets verder strekte. De 16-jarige uit Midwoud won ook al de wegwedstrijd in Emmeloord bij de beloften. In twee jaar tijd is Vriend uitgegroeid van een schuchtere kadet tot een lange, zelfverzekerde junior. Hij deed als kadet al internationale ervaring op in twee EK's bij de jeugd. Thijs Smets (17) zit nu ook in Valentina Belloni's jeugdselectie. Hij won vorig jaar Rotterdam on Wheels en de B-wedstrijd in Beek.

Zowel Vriend als Smets kunnen ook goed uit de voeten op de piste. "Maar op de weg rijd ik beter. Ik moet nog werken aan mijn bochten op de piste," aldus Maurice Vriend (Van Lingen Skeelers). Smets is een allrounder, die ook goed is op de sprint. "Ik heb iets te veel gedaan in de wedstrijd, denk ik," verklaarde Smets (Onlineskeelershop.nl) zijn nipte verlies in de eindsprint. Hij werkte nauw samen met zijn ploeggenoot en trainingsmaat Vincent Riemersma (25), die zich tevreden toonde met de vierde plaats.

Uitslagen en klassementen: http://kurl.nl?2486

Voor vragen n.a.v. dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Karin Verhoef, tel. 0348-415759 of 06-28781467, e-mail karinverhoef@hetnet.nl
Harmina de Jong, Podium Organisatie, tel. 0513-630273, e-mail info@podiumorganisatie.com

Podium Organisatie
www.podiumorganisatie.com