Erasmus MC



Lichtgedicht siert de gevel van het Erasmus MC-Sophia

Aan de gevel van Erasmus MC - Sophia, op de hoek Wytemaweg-Museumpark, prijken regels uit het gedicht 'Daglicht' van Judith Herzberg: "Nu alles is zoals het is geworden, nu alles is zoals het is, komt het, hoewel, misschien hoewel, tenslotte nog in orde". Op 7 februari komt Herzberg naar het Erasmus MC om de lichtinstallatie bij deze regels in werking te stellen.

Achter de gevel
De wisselend in wit en blauw oplichtende delen van de tekst, vormgegeven door Karel Martens, geven de tot op heden ongedefineerde hoek Wytemaweg-Museumpark een eigen gezicht. Het werk vormt een fraaie, visuele verbinding tussen Erasmus MC en de culturele as met NAi, Museumpark en Museum Boijmans Van Beuningen. Het laten aanbrengen van dichtregels die verwijzen naar wat er achter de gevel gebeurt, is een initiatief van de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie en is uitgevoerd in samenwerking met de Kunstcommissie Erasmus MC.

Veel waardering
Judith Herzberg (1934) debuteerde in 1961 met haar eerste gedichten in Vrij Nederland. In 1963 verscheen haar eerste bundel, Zeepost. Hierna volgden onder meer Beemdgras (1968), Strijklicht (1971) en Zoals (1992). Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden toneel- en tv-stukken, filmscripts en teksten voor musicals. Er bestaat veel waardering voor de poëzie van Judith Herzberg. Haar gedichten zijn onder meer in het Duits, Turks, Portugees en Engels vertaald. Poetry International gaf Herzberg in 2001 opdracht tot het schrijven van een dichtbundel.

Spannende onderneming
Karel Martens (1939) is een veelzijdig ontwerper die op zijn werkterrein een fundamentele plaats inneemt in grafisch Nederland. Zijn producten kenmerken zich door ambachtelijkheid en eenvoud. Hij is niet uit op 'glamour', maar wil het beste halen uit eenvoudige, eerlijke technieken en materialen. Die opvatting uit zich steeds weer in de keuze van het papier, de letter, de kleur en het formaat. Tegelijkertijd schuwt Martens de confrontatie tussen vorm en inhoud niet, zodat elk grafisch product een spannende onderneming blijft, waarbij kwaliteit en zorgvuldigheid de hoofdtoon voeren. Eerder ontving Martens de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst (EUR 50.000) voor zijn gehele oeuvre.

Medewerking
Het lichtgedicht is tot stand gekomen met medewerking van: CBK Rotterdam, Poetry International Rotterdam, Bouwfonds Cultuurfonds, Stichting Fonds Sophia Kinderziekenhuis, Mondriaan Stichting en Directie Huisvesting Erasmus MC.

Daglicht (Judith Herzberg)

Uit chaos van lakens en
voorgevoel opgestaan, gordijnen
open, de radio aan, was
plotseling Scarlatti
heel helder te verstaan:
Nu alles is zoals het is geworden,
nu alles is zoals het is,
komt het, hoewel,
misschien hoewel,
tenslotte nog in orde.

Publicatiedatum :07-05-2008