NEN


Britse waarschuwing ziekmakende mosselen

woensdag 7 mei 2008, 11:02

Het Food Standards Agency (FSA) heeft deze week de Britse bevolking gewaarschuwd voor het eten van bepaalde partijen mosselen. De mosselen zijn mogelijk besmet met AZP (Azaspiracid Shellfish Poisoning toxins), waarvan bekend is dat ze misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen kunnen veroorzaken. AZP zijn van nature voorkomende mariene biotoxines. Van mosselen van dezelfde partij als de Britse mosselen bestaat het vermoeden dat ze in Frankrijk een aantal malen voedselvergiftiging hebben veroorzaakt.

De mosselen zijn aan een aantal retailers in het Verenigd Koninkrijk geleverd, waaronder Aldi. Deze bedrijven hebben de besmette partijen uit de verkoop teruggetrokken en de klanten gewaarschuwd.

Voor het controleren van mosselen en andere schelpdieren op de aanwezigheid van mariene biotoxines, is een aantal Europees genormaliseerde analysemethoden beschikbaar. Het gaat om analyse van de toxines ASP, PSP en DSP.

Gerelateerde normen:

NEN-EN 14176
Voedingsmiddelen - Bepaling van domoizuur in mosselen door HPLC

NEN-EN 14524
Voedingsmiddelen - Bepaling van okadazuur in mosselen - HPLC methode met vaste-fase-extractie zuivering na derivatisering en fluorimetrische detectie

NEN-EN 14526
Voedingsmiddelen - Bepaling van saxitoxine en decarbamoyl saxitoxine in mosselen - HPLC methode bij gebruik van voorloopkolomderivatie met peroxide of periodaat oxidatie