NCRV

Nationale Landschappen

Middag-Humsterland centraal in Nationale Landschappen

Donderdag 8 mei 2008

19.55 uur, Nederland 2

De serie Nationale Landschappen toont de grote variatie van het Nederlandse landschap. Op relatief korte afstand van elkaar vind je bossen en rivierdeltaâs, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. Daartussendoor kom je kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, weidse poldergezichten en eeuwenoude boerderijen tegen. Deze grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen de landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf.

In deze eerste aflevering van Nationale Landschappen staat ât Nationaal Landschap Middag-Humsterland centraal, gelegen ten noordwesten van de stad Groningen. Middag-Humsterland is ooit ontstaan op oude kweldergronden bij de Waddenzee en vanaf de Middeleeuwen omdijkt en ontgonnen vanuit het klooster van Aduard. Typerend voor dit gebied zijn de wierden, het weidse landschap, de kronkelweggetjes en de oude dijken en prielen. Bij de opgraving van een wierde is te zien dat er aanwijzingen zijn dat er vanaf voor de jaartelling al mensen permanent in het gebied woonden. Bijzonder is ook dat de vorm en het gebruik van de boerderijen door de eeuwen heen tot aan de Tweede Wereldoorlog vrijwel onveranderd is gebleven. Het gebied is zowel agrarisch als historisch van belang. Dit is een dilemma voor de boeren die hier werkzaam zijn: zij willen het landschap graag behouden zoals het is, maar tegelijk wel hun werk kunnen doen.

Deze uitzending werd eerder uitgezonden op 31 januari.