Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


NOaA-lezingen 8 mei RACM Amersfoort

25 april 2008
Stelling: Fotogrammetrie is ideaal als aanvulling op bestaande documentatietechieken. Het werkt in de praktijk echter alleen sneller, beter en goedkoper zolang men hier mensen voor inzet, die ook zonder dergelijke hulpmiddelen al uit de voeten konden.

Fotogrammetrie is in de Nederlandse archeologie nog erg onbekend, hoewel het onderdeel uitmaakt van een ongekend nieuw interesse voor ICT-toepassingen in het veld. Die onbekendheid ligt aan het feit dat er in ons land maar weinig vloeren of muren tijdens een opgraving extra uitgebreid worden gedocumenteerd. Juist hiervoor biedt deze techniek toegevoegde waarde. Fotogrammetrie is daarnaast ook zeer bruikbaar in de uitwerkingsfase van een onderzoek. Bijvoorbeeld bij het altijd zeer tijdsintensieve onderzoek van een grafveld. In deze lezing zal nadrukkelijk ingegaan worden op de methodiek, de voordelen en vooral ook de beperkingen. Voorbeelden uit de praktijk zorgen ervoor dat factoren als nauwkeurigheid en tijdwinst, en ook de opleiding van de uitvoerder, berekenbaar blijven.

Recent is door RAAP Archeologisch Advies een nieuw digitaal meetsysteem ontwikkeld. Hoewel digitale systemen in het verleden nog niet optimaal werkten (nabewerking/opschonen alvorens het als goede overzichtstekening kon worden gebruikt), lijkt nu een erg gebruiksvriendelijk en efficiënt systeem te zijn ontwikkeld. Het nieuwe systeem werkt met een robotic total station, waarmee de sporen digitaal worden ingemeten. De overige data (spoorbeschrijving, interpretatie en vondsten) wordt op een veldcomputer ingevoerd. De meetgegevens worden direct in een tekenprogramma (mapinfo) ingevoerd op een laptop in de keet (waarna ook een printje per put of putten kan worden gemaakt). Hierna wordt een allesporenkaart in de database met spoor-en vondstgegevens ingevoerd, zodat documentatie en tekening gekoppeld zijn.

Programma:


* 09.30 - 09:45 uur : Inleiding thematiek en sprekers
* 09.45 - 10:45 uur : Willem Beex - Waarom is fotogrammetrie nog steeds geen standaard hulpmiddel binnen de Nederlandse archeologie?

* 10.45 - 11.00 uur : Koffie/thee (pauze)
* 11:00 - 12.00 uur: Gerard Tichelman/Jan Albert Schenk - Direct Digitaal meten en documenteren

* 11 : 30 - 12:30 uur: Discussie over het thema en de stellingen

In de lezing zal dit nieuwe systeem worden toegelicht. De werkwijze wordt uitgelegd en er zal uitgebreid worden ingegaan op de ervaringen tot nu toe.

Meer informatie? m.vermeulen@racm.nl en ook: www.noaa.nl