Gemeente Anna Paulowna


080507 WMO Soap 'Gedeelde Smart is Halve Smart': aflevering 2 ' Mantelzorg overkomt je'.
Cartoon Desire.jpg

Aflevering 1 van 16 van de verhalenserie over de Wet maatschappelijke ondersteuning

' Mantelzorg overkomt je'

Ze was eigenlijk een normaal vrolijk kind. De eerste tekenen dat er met Desiré de Vries iets aan de hand is, doken pas op toen ze al begin twintig was. De periodes dat ze extreem actief en opgewekt was, vond iedereen in het begin wel grappig. De neerslachtige tijden ertussen deden vrezen dat er echt wat loos was. Vele onderzoeken later sloeg de diagnose in als een bom: Manisch-depressief.

Zorg voor moeder

Moeder Dorien had als eerste door dat er wat aan de hand was. Geen wonder, haar moeder heeft dezelfde aandoening. Als kind nam de kleine Dorien de dingen zoals ze kwamen. Ze genoot van de gekke tijden. Van midden in de nacht door mama uit je bed gehaald te worden om te gaan sleeën tot de enorme puinhoop in de keuken na afloop van een meelgevecht. Ze legde zich neer bij de perioden dat papa voor de dagelijkse dingen zorgde omdat mama zich niet lekker voelde. Toch wist ze wel dat hun gezin anders was, dat zag ze bij vriendinnetjes thuis.

Daarom weet ze dat haar kind geen gemakkelijk leven tegemoet gaat. Dat is het ergste. De aandoening is door een combinatie van medicijnen en gesprekstherapie meestal goed onder controle. Toch is de vraag of Desiré ooit zelfstandig kan gaan wonen een zorg voor moeder Dorien. In haar manische periodes is Desiré er immers van overtuigd dat ze helemaal geen medicijnen nodig heeft. ,,Mij mankeert niets, ik kan de hele wereld aan. En dat laat ze zien ook. Ze is niet te stuiten, heeft geen slaap nodig en drijft het hele gezin tot opperste wanhoop. Het is moeder natuurlijk die met haar overtuigingskracht ervoor zorgt dat de felgekleurde pilletjes toch iedere dag hun weg naar binnen vinden.

Vrijwilligerswerk doe je, mantelzorg overkomt je.

Mantelzorger. Dat is moeder Dorien. Een prachtig woord voor een hele zware taak. Want waar kun je beter terecht dan bij je moeder voor begrip, geduld, genegenheid en aanmoediging. Naarmate de jaren verstrijken, begint Dorien iets te begrijpen van het gezegde: vrijwilligerswerk doe je, mantelzorg overkomt je. Natuurlijk zorg je voor je kind, maar na de uitbarsting van vorige week begrijpt ze feilloos dat de rek ook wel eens uit háár elastiek zou kunnen zijn.

Daarom is ze nu onderweg naar het Wmo-loket. Vanuit haar werk weet ze dat ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers ook een verantwoordelijkheid van de gemeente is. Maar toch knaagt de twijfel aan haar. Zullen de medewerkers van het loket haar geen zeurpiet vinden? Ze zet haar fiets op slot en loopt met lood in haar schoenen naar binnen. Achter de balie treft ze een dame van haar eigen leeftijd. Dorien is haar verhaal nog niet begonnen of ze wordt onderbroken. ,,Zullen we er even rustig over praten hiernaast? Wilt u koffie? Ga maar vast lekker zitten.

Meer dan alleen een luisterend oor

Een uur later fietst Dorien kilos lichter naar huis. Ze heeft een luisterend oor gevonden en samen met die aardige mevrouw doorgenomen wat de mogelijkheden zijn. Die laat ze in gedachten de revue passeren. Zon praatgroep lijkt haar wel wat, af en toe rustig overleggen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Maar de grootste opluchting is dat het ook mogelijk is dat ze af en toe afgelost kan worden. Even er tussenuit terwijl iemand anders een oogje in het zeil houdt. Het leven lijkt opeens een stuk leuker. ,,Heb je even voor mij, zingt de beltoon van haar mobieltje. Ze doet een greep in haar jaszak en neemt op. Het is opa Jan.

Praktische informatie

Sinds de invoering van de Wmo is de gemeente verantwoordelijk voor de ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. Vrijwilligers kunnen terecht bij het Wmo-loket. Mantelzorgers kunnen terecht bij het Steunpunt Mantelzorg.

Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor bijvoorbeeld:
* een luisterend oor en begrip voor uw situatie;
* persoonlijk advies;

* praktische informatie op het gebied van mantelzorgondersteuning;
* verlichting van uw zorgtaken voor een aantal uren;
* informatie over het PGB (Persoons Gebonden Budget) en de gevolgen van wet- en regelgeving (zoals de Wmo) voor het verlenen van mantelzorg.

Het Steunpunt Mantelzorg in de Kop van Noord-Holland kunt u op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bereiken op nummer (0223) - 661 670.