Radboud Universiteit Nijmegen


Beter begrip van wat het hart doet kloppen

Datum bericht: 6 mei 2008

Calcium is voor sterke botten, maar ook voor de stroomvoorziening van alle cellen in ons lichaam. Martijn Kusters maakte een model dat laat zien hoe cellen calcium gebruiken om met een groep tegelijk een boodschap te sturen. Dat is wat het hart doet kloppen en de basis vormt van elke gedachte in het brein. Hij promoveert op 8 mei aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Elektrische pulsen
Elektrische pulsen in cellen ontstaan door verplaatsing van positief en negatief geladen ionen, binnen en buiten de cel. De elektrische pulsen zijn van belang voor het uitvoeren van een groot aantal vitale celprocessen, maar zijn ook een communicatiemiddel met de omgeving.

Kusters wilde precies weten hoe het zat. `Ik ben begonnen met een model van één cel. Het was al duidelijk dat alleen de ionbewegingen door de celmembraan niet verantwoordelijk konden zijn voor het periodiek vuren van actiepotentialen door de aaneengegroeide NRK-cellen. Ze geven in een rustig ritme elke paar minuten een elektrische puls vanuit hun rusttoestand. Er moet ook iets in de cel gebeuren om die piek te bereiken. In de cel varieert het calciumniveau door een verplaatsing tussen een soort calciumvoorraadkamer en het cytoplasma en visa versa: de calcium concentratie oscilleert. Dit wordt in werking gezet door een stof die tijdens de groei door de cellen wordt uitgescheiden.'

Uiteindelijk slaagde Kusters erin om zijn model uit te breiden tot een model voor een netwerk van NRK's zoals die in de weefselkweek voorkomt. Het laat zien dat calciumoscillaties het elektrisch vuren op gang brengen en het ritme bepalen.

Cruciale koppeling
Promotor prof. Stan Gielen, neurobiofysicus, licht toe: `De koppeling tussen actiepotentialen bij het celmembraan en deze calciumoscillaties in de cel is cruciaal. Deze zijn van belang voor de informatieoverdracht in de cel. In een cel spelen zich vaak veel verschillende processen tegelijk af - bijvoorbeeld celdeling, genexpressie, eiwitsynthese. Elk van die processen heeft zijn eigen dynamiek en moet worden afgemaakt als het eenmaal gestart is. Door het model van Kusters begrijpen we nu voor het eerst hoe dat kan. Echt belangrijk werk, vorig jaar goed voor een publicatie in Physical Review Letters.