PvdA Europees parlement


Corbey en Samsom organiseren publieke hoorzitting over toekomst biobra

7 mei 2008

Dorette Corbey Donderdag 8 mei a.s., 17.00-20.00, Tweede Kamer (geldig identiteitsbewijs benodigd)

De milieu- en klimaatwoordvoerders van de PvdA, Dorette Corbey (Europees Parlement) en Diederik Samsom (Tweede Kamer), organiseren op donderdag 8 mei a.s. een ingelaste hoorzitting over de toekomst van biobrandstoffen. De hoorzitting is voor het publiek toegankelijk.

Biobrandstoffen zijn momenteel in het nieuws, onder meer vanwege de relatie tussen het gebruik van gewassen voor de productie ervan en de stijgende voedselprijzen wereldwijd. De Wereldbank waarschuwde dit voorjaar dat de productie van biobrandstoffen één van de veroorzakers is van de voedseltekorten, die in veel ontwikkelingslanden nijpend zijn. Maar biobrandstoffen bieden ook kansen voor ontwikkelingslanden. Dit stelt de politiek in Europa en in Nederland voor een concreet dilemma: hoe verder te gaan met de ontwikkeling van biobrandstoffen, bedoeld als een mogelijke oplossing voor een ander groot probleem: klimaatverandering.

Ook als oplossing voor de klimaatproblematiek zijn biobrandstoffen omstreden: van veel gewassen is bekend dat de CO2-uitstoot nauwelijks vermindert door ze als brandstof te gebruiken. Maar er zijn ook technologische ontwikkelingen die het gebruik van biobrandstoffen aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit alles leidt tot de vraag of de politiek de Europese doelstelling van 10%-biobrandstofgebruik in 2020 moet steunen, en welke duurzaamheidscriteria gesteld moeten worden aan het gebruik van biobrandstof.

De PvdA'ers gaan op donderdag a.s. in gesprek met verschillende experts om input te krijgen voor hun beleid. Dat doen zij tijdens een publieke hoorzitting in het Tweede Kamergebouw, waar de toekomst van biobrandstoffen vanuit vijf verschillende perspectieven wordt bekeken: actuele ontwikkelingen, landbouw, ontwikkelingslanden, milieubescherming en bedrijfsleven.

U bent van harte uitgenodigd om de hoorzitting bij te wonen. Bijgevoegd treft u het programma van de bijeenkomst aan. Aanwezig zijn onder meer André Faaij (Universiteit Utrecht), Tobias Schmitz (Both Ends), Erik Lysen (VACT), Bas Eickhout (MNP), Marc Londo (ECN), Willem Jan Laan (Unilever) en Mark Woldberg (Nedalco). Tijdens de hoorzitting is tevens ruimte voor vragen uit en discussie met het publiek.

Let op: deelnemers aan de bijeenkomst moeten in verband met de toegang tot het Tweede Kamergebouw een geldig identiteitsbewijs bij zich hebben. Om vooraf een plaats te reserveren kunt u zich eventueel opgeven bij Rik Harmsen (medewerker Dorette Corbey en Diederik Samsom) via r.harmsen@tweedekamer.nl.