Provincie Noord-Holland

Langer zelfstandig en bij familie in de buurt

8-5-2008

De provincie vindt het belangrijk dat mensen met dementie in hun eigen dorp of wijk kunnen blijven wonen en daardoor makkelijker contact kunnen houden met familie en kennissen.

Om dat te realiseren investeert de provincie projecten via de regeling Kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Voor 2008 zijn de aanvragen voor zes projecten gehonoreerd met een totaal bedrag van 940.000,-. Met de projecten kunnen meer dan 100 mensen met dementie een grote vooruitgang in hun woonomgeving tegemoet zien.

Het gaat om projecten in de gemeenten Niedorp, Opmeer, Alkmaar, Hoorn, Beverwijk en Medemblik. Deze projecten staan los van een instelling in een levendige wijk, óf juist op het platteland, zoals de zorgboerderij in Opmeer. Mensen met dementie wonen er in groepen van vijf of zes personen bij elkaar, met ieder een eigen zit-slaapkamer. Elke groepswoning beschikt over een buitenruimte.

Dit jaar zijn voor het eerst ook twee aanvragen gehonoreerd voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. Bij deze doelgroep treden dementieachtige verschijnselen veelal op jongere leeftijd (50+) op.

Veel mensen met dementie die niet langer thuis kunnen of willen blijven wonen, zijn aangewezen op opvang in een grootschalig verpleeghuis. Kleinschalige alternatieven zijn nog onbekend en schaars. Kleinschalige zorg wordt geboden in een huiselijke en vertrouwde omgeving. Een omgeving waarin het dagelijks leven van de persoon zelf leidend is, en de zorg- en welzijnsdiensten ondersteunend zijn. Een omgeving waar menselijk contact centraal staat en dementerende mensen aanspreekt op wat ze nog wél kunnen, waardoor ze actiever zijn en minder zorg nodig hebben.

De regeling van de provincie is aanvullend. Veel kosten voor kleinschalig wonen kunnen worden gedekt met geld van het rijk of zorgverzekeraars. Met de aanvullende middelen wil de provincie vooral stimuleren dat woonvormen voorzieningen als domotica en gezamenlijke buitenruimten kunnen realiseren. Domotica is een term voor het slim toepassen van elektronica in huis, zodat bijvoorbeeld s nachts automatisch het licht aangaat wanneer iemand uit bed stapt.

In de periode 2005 tot en met 2007 is subsidie toegekend aan ongeveer 18 projecten voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie, ter waarde van ruim 2.550.000,-. De aanvraagperiode voor subsidie voor kleinschalige woonvormen voor het jaar 2008 is gesloten. Voor het jaar 2009 kan voor de regeling vóór 1 maart 2009 subsidie aangevraagd worden. Hiervoor is één miljoen euro beschikbaar.

Nieuwsredactie