Politie Friesland

Politieberichten van donderdag 8 mei

Fryslân, 08-05-2008 o Politieberichten van woensdag 7 mei 07.00 uur t/m donderdag 8 mei 07.00 uur.

Drachten: man gewond op straat aangetroffen, politie zoekt getuigen De politie kreeg dinsdagavond omstreeks 23.15 uur een melding van een mishandeling in de HBS-straat. Eenmaal ter plaatse zagen de agenten een 55-jarige inwoner van Drachten gewond op straat liggen. Het slachtoffer was net weer bij kennis.
Volgens zijn vrouw had hij achter een aantal jongeren aangezeten die op de galerij van zijn flat verbleven en daar baldadig waren geweest. Volgens getuigen was er sprake van drie jongens. In hoeverre en hoeveel van deze jongens de man hebben mishandeld, wordt door de politie onderzocht. Het slachtoffer werd met hoofdletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.
Woensdagochtend werd het slachtoffer overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar werd hij aan zijn verwondingen geopereerd. De politie wil graag in contact komen de betrokken jongens en met getuigen van dit incident. Zij kunnen zich melden bij de politie via 0900 - 8844 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000.

Leeuwarden: politie onderzoekt diefstal plaatstaal
De politie onderzoekt de diefstal van een grote hoeveelheid staal vanaf een bedrijventerrein aan de Einsteinweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men vermoedelijk met behulp van een bootje op het terrein. Vervolgens werd er een grote hoeveelheid plaatstaal en aantal flenzen weggenomen. Een 46-jarige inwoner van Deinum deed namens het gedupeerde bedrijf aangifte.

Beetsterzwaag: inbraak in sportkantine
De politie onderzoekt een inbraak in een sportkantine aan de Van Harinxmaweg. In de nacht van dinsdag op woensdag kwam men binnen na het forceren van een ruit. Uit het pand werd een kluis met daarin een geldbedrag weggenomen. Namens de gedupeerde sportvereniging deed een 58-jarige inwoonster van Heerenveen aangifte.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan voor diefstal auto De politie heeft woensdagochtend op de Heremaweg een 25-jarige man zonder vaste woon- of verplaats aangehouden. De 25-jarige had de nacht doorgebracht in een hotel in Heerenveen. Hij was daar gehele nacht vervelend geweest en had de eigenaar van hotel lastig gevallen. De man had inmiddels het hotel verlaten en de medewerkers waarschuwden de politie omdat de hij mogelijk in een gestolen auto was vertrokken. Onderweg naar het hotel werden agenten gebeld door een getuige die een verward persoon bij de spoorwegovergang aan de Heremaweg had zien staan. Eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om de 25-jarige man. De verdachte werd aangehouden op verdenking van diefstal van de auto. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten

Leeuwarden: rijden onder invloed
De politie heeft woensdagochtend op de Aldlansdyk een 68-jarige automobiliste uit Wergea aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De vrouw viel op omdat ze de bochten nogal ruim nam. Hierbij reed ze ook over een verkeersheuvel. De bestuurster kreeg een stopteken, waarna er een controle volgde. Omdat de blaastest mislukte werd de vrouw overgebracht naar het politiebureau. Hier mislukte ook de ademanalyse, waarna er bij haar een bloedproef werd afgenomen. Na verhoor, een proces-verbaal en een rijverbod van twaalf uur mocht ze het bureau weer verlaten.

Franeker: politie houdt verdachten aan voor diefstal oud ijzer De politie heeft woensdagochtend vroeg bij een bedrijf aan de Morsestraat een 49-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 38-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad aangehouden. De twee werden betrapt toen ze uit afvalbakken oud ijzer haalden. Het duo werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier zijn ze voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: controle milieutransporten
De politie heeft woensdag circa 50 vrachtautos gecontroleerd op milieu- en veiligheidseisen. De helft bleek niet in orde. Zon 25 keer werd proces-verbaal opgemaakt.
s Ochtends werd gecontroleerd op de N31 ter hoogte van Nijega. De middagcontrole vond plaats op de Loswal in Drachten. Een Duitse vrachtauto spande de kroon. Van een band was het karkas zichtbaar, de aanhanger vervoerde losse lading en er was spraken van mestfraude: er werd meer mest vervoerd dan de vrachtbrief aangaf. Daarnaast waren er bij andere bestuurders en voertuigen overtredingen geconstateerd zoals foutieve belading, gecoate ruiten, geen juist vervoer van gevaarlijke stoffen, het niet dragen van de gordel en het niet bij zich hebben van bescheiden zoals het rijbewijs.

Drachten: rijbewijs ingevorderd na te hard rijden
De politie heeft woensdag tijden een verkeerscontrole (zie hierboven) het rijbewijs ingevorderd van een 26-jarige man uit Leeuwarden. Hij reed op de met zijn personenauto Waldwei 157 km/u. Ook wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Sint Jacobiparochie: politie ontdekt hennepplantage
De politie heeft woensdagmiddag een hennepplantage ontdekt in een woning aan de Van Wijngaardenstraat. Ze kwam bij de woning in verband met klachten over een agressieve haan, die daar rond zou lopen. Bij onderzoek werden hennepplanten aangetroffen in de tuin. Dat was aanleiding om ook in de woning een onderzoek in te stellen. Op een zolderkamer werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. De kwekerij (571 planten en apparatuur) en de planten ronden de woning (244 stuks) werd in beslaggenomen en vernietigd. De verzegeling van de elektriciteitsmeter was verbroken. Het energiebedrijf deed hiervan aangifte. De bewoner, een 51-jarige man, was niet thuis. Hij zal nog als verdachte worden gehoord.

Beetsterzwaag: bromfietser gewond bij aanrijding
De politie heeft woensdagmiddag een aanrijding op de Gerdyksterwei onderzocht, waar een 43-jarige bestuurster van een bromfiets uit Terwispel, gewond raakte. Een tractor, bestuurd door een 29-jarige man uit Gorredijk, reed ter hoogte van de Commissieweg, vanaf het land de weg op. Op dat moment passeerde de vrouw juist over het fietspad naast de hoofdrijbaan. Een aanrijding was het gevolg en de bromfietsster kwam ten val. De vrouw is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Rohel: aanrijding met letsel
De politie heeft woensdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een ongeval op de Kerkweg, waarbij twee fietsers gewond raakten. De twee, een echtpaar van 77 (man) en 71 jaar uit Echten, raakten tijden het fietsen met het stuur in elkaar en kwamen ten val. De vrouw had een hoofdwond. De man had aangezichtsletsel en is overgebracht nar het ziekenhuis in Heerenveen

Leeuwarden: laptop gestolen bij inbraak
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een woning op maandag tussen 07.00 uur en middernacht. Men kwam binnen door vermoedelijk te flipperen.Uit de woning werd een laptop meegenomen. De bewoner, een 19-jarige man, deed aangifte.

Leeuwarden: twee gewonden bij aanrijding met bestuurder onder invloed De politie heeft woensdagnacht proces-verbaal opgemaakt tegen een 51-jarige man uit Leeuwarden wegens het rijden onder invloed en het veroorzaken van een aanrijding. De man reed op de hoek Ruiterskwartier en Doelesteeg vanaf het trottoir met zijn snorfiets de rijbaan op. Daar reden juist twee fietsers, een 15-jarige meisje uit Cornjum en een 14-jarig meisje uit Stiens. Een aanrijding was het gevolg. Beide meisjes klaagden over pijn en werden onderzocht door
ambulancemedewerkers. Ze hoefden niet naar het ziekenhuis. Het letsel bleef beperkt tot enkele kleine kneuzingen en schaafwonden. De bestuurder van de bromfiets bleek onder invloed. Hij blies aan het bureau 290 ug/l. Naast een proces-verbaal kreeg hij een rijverbod.

Drachten: autobrand
De politie heeft donderdagochtend een onderzoek ingesteld naar een brand in twee autos op de Kuinder. De brand werd rond 04.00 uur ontdekt en geblust door de brandweer. Beide autos raakten zwaar beschadigd. De brand is vermoedelijk door kortsluiting in het elektronische gedeelte van de ene auto ontstaan en daarna overgeslagen naar de naastgeparkeerde auto. Ook een boom raakte beschadigd. De autos waren eigendom van twee bewoners van deze straat.

Oudehorne: inbraak in bedrijf
De politie heeft donderdag een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een bedrijf aan de Schoterlandseweg. Men kwam binnen na het forceren van een raam. De eigenaar van het bedrijf werd wakker van het alarm, ging naar buiten en zag drie mannen weghollen naar een klaar staande auto. Die scheurde vervolgens weg richting Jubbega. Bij controle van het bedrijf bleken een kluis met een geldbedrag en twee geldkistjes gestolen te zijn. Door de politie werd direct post gevat op diverse plekken in de omgeving. Tussen de afslag Tjalleberd en afslag Gorredijk zagen politiemensen een soortgelijke auto met hoge snelheid rijden richting verkeersplein Joure. Een politieauto die inmiddels post had gevat bij het verkeersplein raakte daar de auto kwijt. Het bleek dat de auto met gedoofde lichten linksom het verkeersplein was opgereden achter een vrachtauto en daarna de afslag richting Lemmer nam. In het donker en met hoge snelheid wisten de verdachten te ontkomen. Door de politie wordt een sporenonderzoek en een nader onderzoek naar de identiteit van mogelijke verdachten ingesteld. De 51-jarige eigenaar deed aangifte.