PvdA Europees parlement


Stop speculeren op voedselprijzen

8 mei 2008

Ieke van den Burg "Het is ronduit schandalig dat er investeerders zijn, zoals hedge fonds, die speculeren op stijgende voedselprijzen", dat zegt PvdA-europarlementariƫr Ieke van den Burg.

Ook zijn er op dit moment grote Europese banken, zoals de Nederlandse Robeco, de Belgische KBC en de Deutsche Bank, die fondsen aanbieden gebaseerd op de stijging van mondiale voedselprijzen. De Sociaal-Democratische fractie (PES) in het Europese Parlement heeft vandaag de Europese Commissie opgeroepen om al het mogelijke te doen om dergelijke activiteiten van banken en investeerders een halt toe te roepen.

Ieke van den Burg: "De een zijn brood is de ander zijn dood. Het behalen van winsten gaat in dit geval letterlijk over de ruggen van de allerarmsten in de wereld. Een dergelijke vorm van speculeren is onethisch en absoluut verwerpelijk."

De Belgische bank KBC biedt een fonds aan dat gebaseerd op de stijgende prijzen voor cacao, koffie, suiker, tarwe, mais en soja. Een advertentie van de bank garandeert de investeerders een rendement van 14% op diens kapitaal. De Nederlandse bank Robeco adverteert met "beleggingen op nieuwe schaarstes".