Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Eerste bestuurlijke reactie op de NWO-evaluatie door het Algemeen Bestuur van NWO

8 mei 2008

Op 6 mei heeft de door de minister OCW ingestelde externe evaluatiecommissie haar rapport aangeboden. Hieronder wordt een eerste reactie op hoofdlijnen gegeven op de conclusies en aanbevelingen.

Algemene reactie

Het algemene beeld dat uit de evaluatie naar voren komt wordt herkend en voor een groot deel erkend. NWO is in de eerste plaats ingenomen met de hoofdconclusie dat NWO een effectieve en efficiënte organisatie is dat haar (wettelijke) taken goed uitvoert. Ook geniet de organisatie volgens de commissie een groot draagvlak in het onderzoeksveld en heeft het een sterke positie, zowel nationaal als internationaal. NWO is in het bijzonder trots op de conclusie dat het werk van NWO leidt tot kwaliteitsverhoging in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek. Het kwaliteitbeleid vormt immers de kern van de missie, samen met het stimuleren van vernieuwing en talent in de wetenschap. NWO vindt in de evaluatie veel steun voor het beleid dat in afgelopen periode gevoerd is en ook voor de weg die met de nieuwe strategienota is ingeslagen. Onderstreept wordt de conclusie van de commissie dat sprake is van `underfunding' van NWO, hetgeen overigens ook een conclusie was uit de vorige evaluatie. Wij hopen dat de overheid het pleidooi voor structurele budgetverhoging zal volgen. Met kracht zal NWO de inspanningen voortzetten om in gezamenlijkheid met andere partners in het stelsel een lange termijn strategie en investeringsagenda te ontwikkelen.

Hieronder wordt kort ingegaan op enkele deelconclusies en aanbevelingen.

Positionering

De evaluatiecommissie concludeert dat NWO zowel als granting organisation en als institutenorganisatie een centrale rol vervult in het Nederlandse wetenschapsveld. Daarbij wordt opgemerkt dat de Nederlandse wetenschap verder versterkt kan worden door NWO meer te betrekken bij het nationale onderzoek- en innovatiebeleid. Een versterkte positie bij de verdeling van middelen voor `toegepast fundamenteel onderzoek' dient door OCW en andere betrokkenen actief te worden ondersteund. Waar aanvullende competenties gewenst zijn wordt verdergaande samenwerking gezocht met SenterNovem, voortbouwend op goed ervaringen met het Smart-Mix programma en de financiering van grote researchfaciliteiten. NWO neemt daarbij goede notie van de observatie dat de wijze waarop NWO zijn rol als centrale speler in het nationale innovatie- en wetenschapsbeleid en -bestel invult nog niet breed wordt herkend. NWO zal hieraan meer aandacht en bekendheid geven. NWO heeft immers onderzoeksthema's gedefinieerd die sterke overlap vertonen met de sleutelgebieden en nationale innovatieprogramma's. De ambitie van NWO is en blijft het leveren van een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse kennissamenleving met volle inzet van haar kerncompetenties.

Governance

NWO deelt de analyse van de evaluatiecommissie dat meer inbreng door niet-wetenschappelijke stakeholders in de governance de positie en impact van NWO verder zal versterken, en dat hiertoe de topstructuur dient te worden aangepast. NWO zal in overleg met OCW de mogelijkheden bekijken. NWO vraagt zich af of de door de evaluatiecommissie aangedragen oplossingsrichting wenselijk is. Het voorgestelde model met een Raad van Toezicht en een driekoppig fulltime bestuur betekent vooral een verzwaring van de overhead, een extra managementlaag, alsmede verlies van voeling met de wetenschappelijke samenleving, terwijl de slagkracht er niet duidelijk op vooruit gaat. Dit geldt te meer indien de voor elk gebied voorgestelde wetenschappelijk directeuren daarbij ook nog in aanmerking worden genomen. De wetenschappelijke expertise en inbreng is bovendien al zeer sterk verankerd in de gebiedsbesturen.

NWO denkt ten aanzien van de gesuggereerde clustering van NWO-gebieden dat de gesignaleerde ontwikkelingen en knelpunten die aanleiding geven tot dit advies, in eerste aanleg adequaat geadresseerd kunnen worden door beoordelingsprocessen in meer gebiedsoverstijgende panels te laten plaatsvinden en door verdergaande samenwerking tussen gebieden (waarbij de gebieden voorlopig intact blijven). Tenslotte hecht NWO met de evaluatiecommissie veel belang aan het verhogen van de transparantie en slagvaardigheid van de besluitvorming. Hiertoe zal het algemeen bestuur in komende tijd ondermeer een interne dialoog voeren met de decentrale besturen.