Stichting Wakker Dier

RSS Feeds

Forse toename moederkoeien: Wakker Dier geeft moederdagkado's (8 mei 2008)
Uit nog niet gepubliceerd onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat het aantal boeren dat het kalf laat drinken bij de koe explosief is gestegen. Het aantal steeg van een handvol tot rond de dertig. Vanwege de gunstige ervaringen van de eko-boeren denkt Wakker Dier dat een verdere doorbraak op korte termijn mogelijk is: 'Kalveren worden al tientallen jaren gelijk na de geboorte bij de moederkoe weggehaald maar nu blijkt het naast het betere welzijn vele voordelen te hebben om het kalf bij een (pleeg-) moederkoe te laten. Zo groeien de kalveren bijvoorbeeld veel harder'. Wakker Dier gaat deze Moederdag enkele eko-boeren belonen die met hun pionierswerk voor deze doorbraak hebben gezorgd.

Melkkoeien krijgen ieder jaar een kalf om de melkproductie aan de gang te houden. In de reguliere melkveehouderij wordt het kalf direct na de geboorte bij de moeder weggehaald. Het kalf staat twee tot acht weken helemaal alleen en de maanden daarna met enkele andere kalveren in een hok. Het kalf is eigenlijk een bijproduct van de melkveehouderij. Alle stiertjes en de meeste vaarskalveren worden na een half jaar aangeboden als blank of rosé kalfsvlees. Ze groeien op met kunstmelk. De moedermelk is bestemd voor menselijke consumptie. Zouden we de natuur haar gang laten gaan, dan zouden de kalfjes minimaal zes maanden bij de moeder blijven. Wakker Dier hoopt dat binnenkort op alle biologische melkveebedrijven `moeder-kalverliefde' mogelijk is.

Het LBI runt al sinds 2002 het project 'kalveren bij de koe' en ontwikkelt houderijsystemen waarin het kalf zo lang mogelijk bij de (pleeg)moeder kan blijven. De periode dat het kalf bij de moeder mag drinken, loopt uiteen van 1 week tot 4 maanden. De biologische boeren die meedoen zijn erg positief over het houden van kalfjes bij de koe. De voordelen zijn zichtbaar in de snellere groei van de kalveren. Ook zijn de kalveren robuuster en ontwikkelen ze zich tot goede moeders. Daarnaast geldt dat veel boeren het werk leuker vinden omdat het welzijn van de dieren zichtbaar beter is en de dieren weer echt koeiengedrag gaan vertonen.

Andere moeders in de bio-industrie:
Moederdieren in de veehouderij krijgen, ondanks dat ze veel jongen produceren, weinig kans te moederen. Varkens in de bio-industrie zogen de biggen een week of vier. Moederliefde is er echter niet bij, want de zeug ligt vast tussen stangen en fungeert als melkfabriek. De biggetjes krijgen warmte van een lamp.
Kippen, eenden en kalkoenen zien hun kuikens nooit. De eieren komen uit in een broedmachine. Geitjes worden na een dag of twee weggehaald bij de moeder. Ook daar geldt net als bij koeien: de geitenmelk is voor de mens, niet voor het kind. Vleeskoeien, schapen en konijnen mogen wel even moeder zijn totdat hun jongen van hen gescheiden worden en naar het slachthuis verdwijnen.

Voeg dit bericht toe: Voeg dit artikel toe aan NUjij.nl Voeg dit artikel toe aan MSN Reporter Voeg dit artikel toe aan Ekudos