Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070819580

Vragen van lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de minister-president, minister van Algemene Zaken en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over het snijden in de kinderopvangregeling. (Ingezonden 7 mei 2008)


1
Kan de minister-president aangeven uit welk onderzoek hij deze conclusie trekt dat hij "de indruk heeft dat er geen een-op-een relatie tussen arbeidsparticipatie en de kinderopvangregeling bestaat" als dit niet op onderzoeksgegevens gebaseerd is, moet men er dan vanuit gaan dat het beleid wordt gemaakt op basis van indrukken van de minister- president? Als het onderzoek beschikbaar is, kan de Kamer hierover geïnformeerd worden?


2
Kunt u aangeven wat het betekent voor de toename van opbrengsten in de staatskas dat meer vrouwen de arbeidsmarkt opgaan, sinds de kinderopvangregeling is verbeterd, (b.v. door inkomstenbelasting en loonbelasting) bij een groei van de arbeidsparticipatie van resp. 10% ,
30%, 50%? Deelt de mening dat deze (meer)opbrengsten de huidige kinderopvangregeling rechtvaardigen? Zo neen, waarom niet?


3
Waarop is de berekening gebaseerd dat de extra kosten van ouders niet meer dan 375 euro zullen bedragen? Kunt u dir specificeren?


4
Waaruit worden de resterende 500 miljoen euro (vrijdag 25 april 2008 is 650 miljoen euro aan structurele bezuinigingen aangekondigd) aan bezuinigingen gedekt, aangezien er nu ca.
400.000 gezinnen een kinderopvangtoeslag ontvangen, levert die kostenstijging (400.000 x
375 euro) slechts 150 miljoen euro aan bezuinigingen op?


5
Waarom moeten gebruikers van kinderopvang tot Prinsjesdag in onzekerheid blijven ver hun financiële situatie als deze details allemaal al bekend zijn? Deelt u de mening dat dit onbehoorlijk bestuur is?


6
Kunt u de vragen beantwoorden voor 9 mei aanstaande in verband met het debat over de gastouderopvang?