Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Tolhuispoort maakt eindelijk kennis met sloopkogel

De Tolhuispoort op Katendrecht, al jaren een doorn in het oog van velen, gaat tegen de vlakte. Het gebouw-met-de-poort maakte op vrijdag 25 april eindelijk kennis met de sloopkogel.

Samen met bewoners
Het besluit om de poort te slopen nam woningcorporatie de Nieuwe Unie in samenspraak met bewoners. De vorm van de poort zou overlast aantrekken van vooral hangjongeren.

Startschot
Wethouder Hamit Karakus en portefeuilehouder Gülami Yesildal (deelgemeente) gaven samen met een aantal omwonenden met veel confetti het startschot voor de sloop (foto). Tot opluchting van velen, want volgens hen had jaren geleden al de kogel door het pand gemoeten. Hoewel de poort toch wel uniek te noemen was in deze omgeving. Maar nood breekt wetten.

Sociaal beheerplan
Alleen het slopen van de poort kan niet alle overlast wegnemen. Daarom is op basis van de uitkomsten van de gesprekken met de bewoners een sociaal beheerplan opgesteld. Daarin zijn afspraken gemaakt over aanvullende maatregelen. Zo wordt in ieder geval het hang- en sluitwerk van de bergingen vervangen en worden de portieken opgeknapt.

Ontmoetingsruimte
De woonomgeving richt de Nieuwe Unie opnieuw in en op de hoek is er een aparte ontmoetingsruimte voor bewoners uit de buurt. De sloopwerkzaamheden duren tot aan de zomervakantie.