Consumentenbond


---

8 mei 2008

Ziekenhuizen negeren norm riskante operaties

In diverse ziekenhuizen worden risicovolle operaties verricht, terwijl die ziekenhuizen daar te weinig ervaring mee hebben. Ruim 20 ziekenhuizen voldoen voor specifieke ingrepen al enkele jaren niet aan de minimumnorm, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Sinds 2003 gelden er minimumnormen voor twee ingewikkelde operaties met een grote kans op complicaties. Elk ziekenhuis moet minimaal 15 ingrepen aan de buikslagader (aorta) uitvoeren en minimaal 10 operaties waarbij een deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag worden verwijderd. Van deze riskante operaties is bewezen dat er minder complicaties zijn naarmate een ziekenhuis er meer ervaring mee heeft.

Strenger optreden
De Consumentenbond heeft alle cijfers over de periode 2004 tot en met 2007 verzameld. Daaruit blijkt dat bij de ingreep aan de aorta 8 ziekenhuizen al meerdere jaren niet aan de minimumnorm voldoen. Bij de slokdarmoperatie gaat het om 14 ziekenhuizen die de norm niet halen. De bond roept de betrokken ziekenhuizen op de riskante operaties te staken en vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) strenger op te treden.

à Lees hier het volledige persbericht
à Lees hier het dossier Riskante operaties