Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen op Afghanistan-bezoek met nieuwe militaire partner

08 mei 2008 | Minister Verhagen is voor een bezoek aangekomen in Afghanistan. Hij zal met de Afghaanse president Karzai en met andere gesprekspartners overleggen over de manier waarop de Afghanen meer zelf het heft in handen kunnen nemen op het gebied van de veiligheid en opbouw.

Verhagen (Buitenlandse Zaken) wordt tijdens zijn reis vergezeld door zijn Slowaakse collega Jan Kubis en de Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Baska. Het bezoek staat daardoor mede in het teken van de samenwerking met de nieuwe militaire partners in de provincie Uruzgan, waar Nederland de leiding heeft over de NAVO-operatie ISAF.

"Ik wil mijn Slowaakse collega's graag laten zien hoe Nederland en zijn partners tot dusver te werk zijn gegaan in Uruzgan," zegt Verhagen. "Samen willen we onze steun overbrengen aan de Nederlandse militaire en civiele staf die onder moeilijke omstandigheden hun missie vervullen."

Slowakije stationeert de komende tijd tot 250 militairen in het zuiden van Afghanistan, die onder andere worden ingezet voor de bewaking van Kamp Holland bij de plaats Tarin Kowt in Uruzgan. Daarnaast zullen Frankrijk, Tsjechië, Hongarije, Singapore en wellicht ook Georgië troepen voor de provincie leveren. Vanaf deze zomer zullen in totaal 19 landen troepen in het zuiden hebben gestationeerd.

Verhagen heeft tijdens zijn bezoek in de hoofdstad Kaboel een ontmoeting met president Karzai en minister van Buitenlandse Zaken Spanta. Ook spreekt hij met de speciale gezant van de Verenigde Naties in Afghanistan en met de ambassadeurs van een aantal landen die met troepen in het zuiden van het land opereren.

Nederland wil onderstrepen dat de internationale hulp bij de opbouw van het land zoveel mogelijk moet worden aangestuurd volgens de wensen en behoeften van de Afghaanse bevolking. De Verenigde Naties kunnen daarbij een belangrijke coö rdinerende rol spelen.

Verhagen zal in zijn gesprekken met de Afghaanse autoriteiten de mensenrechten uitgebreid aan de orde stellen. De minister woont ook een ronde-tafelconferentie bij met Afghaanse mensenrechtenverdedigers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Tijdens zijn bezoek zal er een aantal contracten worden afgesloten voor projecten op het gebied van vrouwenrechten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Gesluierde vrouwen in Afghanistan
Gerelateerde dossiers

* Dossier Afghanistan Externe link