Albayrak wil meer aandacht voor kinderen met gedetineerde ouders

Nieuwsbericht | 08-05-2008

Staatssecretaris Albayrak wil gedetineerde ouders meer mogelijkheden bieden om de relatie met hun minderjarige kinderen tijdens de detentie te onderhouden. Zo moet de detentieschade voor kinderen van gedetineerde ouders zoveel mogelijk worden beperkt. Een deel van de maatregelen heeft specifiek betrekking op moeders in detentie.

Tijdens een werkbezoek aan de vrouweninrichting in Ter Peel heeft de staatssecretaris een aantal maatregelen gepresenteerd. Zo wordt bij binnenkomst gescreend of een gedetineerde zorgtaken heeft voor minderjarige kinderen. Binnen alle inrichtingen wordt een medewerker aangewezen als vraagbaak voor gedetineerden met vragen over de omgang met kinderen en worden minimaal vier keer per jaar een speciaal ouder-kindbezoek georganiseerd.

Medewerkers van de inrichtingen krijgen speciale instructies zodat de uitvoering van veiligheidsmaatregelen en -procedures in de aanwezigheid van kinderen op een kindvriendelijke manier plaatsvindt. Ook wordt er gekeken of er behoefte is aan extra voorlichtingsmateriaal om kinderen voor te bereiden op hun (eerste) bezoek aan een gedetineerde ouder.

De bezoekersruimten worden meer kindvriendelijk vormgegeven en ingericht. Daarbij wordt ook gekeken naar de beschikbaarheid van speel- en leesmateriaal.

Door de maatregelen voor een belangrijk deel voor alle gedetineerde ouders van toepassing te verklaren, wil de staatssecretaris ook vaders in detentie in de gelegenheid stellen het contact met hun kinderen te onderhouden.

Meer informatie


* Meer aandacht voor kinderen met ouders in detentie
* Hulp bij opvoeding voor gedetineerde moeders