Unicef-hulpgoederen onderweg naar Myanmar 08 mei 2008, New York - Een vliegtuig van de Verenigde Naties heeft van de regering van Myanmar toestemming gekregen om hulpgoederen voor de slachtoffers van cycloon Nargis af te leveren. Twee schepen met goederen van Unicef worden binnen elke dagen in Myanmar verwacht.

Unicef distribueert hulpgoederen die al in pakhuizen in Myanmar waren opgeslagen. Foto: Unicef
Unicef distribueert hulpgoederen die al in pakhuizen in Myanmar waren opgeslagen. Foto: Unicef

"De haven is zwaar beschadigd en we zullen een hoop logistieke problemen tegenkomen," zegt Louis-Georges Arsenault, die bij Unicef de noodhulpprogramma's leidt. Unicef heeft 131 medewerkers in Myanmar, die de al aanwezige hulpgoederen aan het distribueren zijn. Het gaat daarbij om onder meer waterzuiveringsmiddelen, ORS waarmee uitdroging door diarree kan worden voorkomen en dekzeilen. Deze voorraden raken snel uitgeput, waardoor invoer van hulpgoederen dringend noodzakelijk is.

Volgens de Verenigde Naties staat 5.000 vierkante kilometer van de Irrawaddy-delta - die het zwaarst door de cycloon is getroffen - onder water. Over het precieze aantal doden en vermisten in dit dichtbevolkte gebied is nog steeds geen duidelijkheid. Volgens Ramesh Shrestha, directeur van Unicef Myanmar, hebben 1 miljoen mensen dringend behoefte aan hulp. Kinderen kunnen in deze omstandigheden overlijden door ondervoeding of aan de gevolgen van diarree en andere ziektes die worden veroorzaakt door vervuild water.

Unicef heeft 8,2 miljoen dollar (ruim 5,2 miljoen euro) nodig om de eerste noodhulp aan vrouwen en kinderen in de getroffen gebieden te kunnen financieren.

Steun de hulpactie van de Samenwerkende Hulporganisaties