Trimp & van Tartwijk start procedure tegen Van den Ende

08/05/2008 13:20

Trimp & van Tartwijk Property Performance

Verzoek aan Ondernemingskamer om enqu(ee)te bij Living City

Trimp & van Tartwijk start procedure tegen Van den Ende

Amsterdam, 8 mei - Vastgoedonderneming Trimp & van Tartwijk Property Performance nv heeft bij de Ondernemingskamer in Amsterdam een verzoek ingediend tot het doen van een Enqu(ee)te (onderzoek) naar wanbeleid door Dhr. Van den Ende resp. zijn vastgoedvehikel CHIOS binnen de onderneming Living City. Living City is de gezamenlijke onderneming van Joop van den Ende's CHIOS Real Estate Properties BV enerzijds en Trimp & van Tartwijk anderzijds. Living City ontwikkelt meerdere grote vastgoedprojecten in binnen- en buitenland waaronder een theater met kantoren, woningen een hotel met restaurants en winkels in een groot complex aan de Zuidas in Amsterdam.

Trimp & van Tartwijk beoogt met deze stap de door Van den Ende /CHIOS genomen beslissingen te laten terugdraaien en de onderneming Living City met haar vastgoedprojecten normaal te laten doorwerken. Vandaar ook dat Trimp & van Tartwijk de Ondernemingskamer vraagt dat CHIOS met onmiddellijke ingang wordt geschorst als bestuurder van Living City en dat een onafhankelijke derde tot commissaris wordt benoemd.

De problemen zijn ontstaan toen Van den Ende zich geschrokken toonde van het bekend worden van een mogelijke vastgoedfraude bij projecten van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds aan de Zuidas op 13 november 2007, waarnaar het OM een onderzoek instelt. Trimp & van Tartwijk verricht in opdracht het dagelijks management van een reeks van deze projecten op de Zuidas, zodat ook de namen van Trimp & van Tartwijk managers Hans van Tartwijk en zijn collega Dennis Lesmeister aan de eventuele fraude werden gekoppeld. Van Tartwijk is inmiddels door de FIOD gehoord. Hij en Lesmeister zijn commissaris bij Living City.

Trimp & van Tartwijk en Van den Ende waren daarna echter vergevorderd met het overleg om Van den Ende de geruststelling - het "comfort" - te bieden dat zich in Living City geen onrechtmatigheden hadden voorgedaan. Nog vóór afronding van deze gesprekken kondigde Van den Ende op 17 april met een mediaoffensief plotseling aan de samenwerking te beëindigen, zonder Trimp & van Tartwijk hierover vooraf te informeren.

Volgens Trimp & van Tartwijk is er bij Living City sinds 13 november sprake van wanbeleid, waaronder het eigenmachtig ontslaan van personeel door Van den Ende/CHIOS en het laten verlopen van opties op bouwkavels, wat de voortzetting van de projecten in gevaar brengt.





http://www.trimpenvantartwijk.nl