PvdA Europees parlement


Kick off voor Europese sportregels

8 mei 2008

Emine Bozkurt De Europese sociaal-democraten eisen van de Europese Commissie eindelijk duidelijkheid over de vraag welke Europese regels van toepassing zijn op sport. Zij eisen duidelijke afspraken met daarin respect voor de sporters.

"Er moet meer aandacht zijn voor de arbeidsomstandigheden van de Europese sporters, hun beloning en hun sociale bescherming", verklaarde Emine Bozkurt, PvdA-europarlementariƫr, vandaag in het Europees Parlement, "Opleiding en onderwijs aan jonge sporters moeten de Europese sportclubs waarborgen, terwijl er ook meer mogelijkheden moeten komen om ex-sporters weer aan het werk te krijgen."

Het voorstel van de internationale voetbalorganisatie FIFA om clubs op te leggen dat zij 6 nationale en 5 buitenlandse spelers mogen opstellen in een team, verwerpen de Europese sociaal-democraten. "Dat is discriminatie op basis van nationaliteit en dat kan niet", legt Bozkurt uit, "Natuurlijk willen wij wel dat clubs verplicht worden om meer te investeren in hun eigen sporters. Daarom stelt het Europees Parlement voor om sportclubs op te leggen hun eigen opgeleide sporters een eerste contract aan te bieden. Zo is hun eigen investering zinvol en voorkom je dat jonge en goede spelers meteen worden weggekocht."

Het Europees Parlement wil strikte regelgeving voor de gokwedstrijden die aan sportevenementen zijn gekoppeld. Het liberaliseren van de loterijen kan niet zonder meer gebeuren. "De monopolies van de staatsloterijen is tegen de bestaande Europese regels. Maar de Nationale Loterij legt in Nederland wel het fundament voor de financiering van de amateursport. Een liberalisering van de loterijen mag absoluut niet ten koste gaan van onze jonge sporters. Ik dring er daarom op aan het onderzoek naar alternatieve financiering eerst af te wachten."

Het Europese Parlement en de Europese Commissie hebben nu nog geen wetgevende bevoegdheden op sportgebied. Maar als het Europese Hervormingsverdrag, de opvolger van de afgekeurde grondwet, volgend jaar in werking treedt, krijgen ze die wel.