Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 8 mei 2008

UvA-team in finalestrijd om Academische Jaarprijs

Gepubliceerd op 8 mei 2008
V.l.n.r.: Vivienne Aerts, Henkjan Honing, Leigh M. Smith, Olivia Ladinig, en Shane Burmania (foto: Dirk Gillissen)

Het UvA-team onder leiding van muziekcognitiewetenschapper dr. Henkjan Honing heeft haar definitieve voorstel voor de Academische Jaarprijs ingediend. Het project van de UvA, `Zonder luisteraar geen muziek', is genomineerd voor de finaleronde van de Academische Jaarprijs 2008. De onderzoekers willen laten zien dat iedereen muzikaal is. Doel is de ontwikkeling van een website en televisieprogramma - beide onder de titel 'Je weet niet wat je hoort!' - over de muziekcognitieve vaardigheden van de gewone luisteraar.

Luisteren naar muziek is iets wat iedereen doet. Vaak met veel plezier. Maar het is ook een ervaring waarvan de meeste mensen denken dat die zo persoonlijk is dat de wetenschap er maar weinig over kan zeggen. Met hun project wil het UvA-team laten zien dat er meer structuur en regelmaat in de luisterervaring zit dan sommigen wellicht denken. Het interdisciplinaire team heeft in de afgelopen maanden met veel plezier gewerkt aan hun definitieve voorstel voor de Academische Jaarprijs. Met hun plan willen de onderzoekers een breed publiek, in het bijzonder jongeren, interesseren voor de muziekcognitie. Hierbij is een duidelijke keuze gemaakt om jongeren te bereiken via hun favoriete medium: internet. Doel is het ontwikkelen van een website, JeWeetNietWatJeHoort.nl, in combinatie met een wervend televisieprogramma met dezelfde titel. Ook in het tv-programma worden de geheime vaardigheden van de luisteraar verkend.

Op basis van bestaand muziekcognitieonderzoek wil het team een exploratieve internetgebaseerde luisteromgeving ontwikkelen: een geavanceerde website die niet toetst hoe goed je muziek kunt maken of noten kunt lezen, maar laat zien wat je als luisteraar allemaal kan. De website bevat geen ingeblikte muzieklessen of andere vaak met muziek geassocieerde activiteiten. Het wordt een plek waar je kan uitvinden dat je meer hoort in muziek dan je voorheen waarschijnlijk dacht. De bezoeker vindt antwoord op vragen als: heb ik gevoel voor timing en heb ik maatgevoel?

Het UvA-team bestaat uit Henkjan Honing (teamleider, muziekcognitiewetenschapper ILLC), Leigh Smith (postdoc ILLC), Olivia Ladinig (promovenda ILLC), Vivienne Aerts (studente Psychologie) en Shane Burmania (student Muziekwetenschap).

Op woensdag 11 juni wordt de winnaar van de Academische Jaarprijs 2008 bekendgemaakt tijdens de slotmanifestatie.

Verwijzingen

Weblog UvA-team op site Academische Jaarprijs
Blog Muziekcognitie
Henkjan Honing in 'De Fascinatie' (UvAtv)

Over de Academische Jaarprijs

De Academische Jaarprijs is bedoeld om het maatschappelijk belang van wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Het is een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijk Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en NRC Handelsblad.

Verwijzingen

Website Academische Jaarprijs
Bron: UvA Persvoorlichting