Nooit meer je pensioen kwijt

08/05/2008 13:32

Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen

Gezamenlijk persbericht VB, OPF, UvB, Verbond, SVB
Den Haag/De Meern/Amstelveen, 8 mei 2008

Nooit meer je pensioen kwijt
Landelijk Pensioenregister opgericht

Met één druk op de knop een overzicht van al je pensioen. Al heb je twintig werkgevers gehad, staat je pensioen geparkeerd bij tien verschillende pensioenfondsen en ben je al je papieren kwijt. Een toekomstdroom? Niet langer.

Op 7 mei 2008 is de Stichting Pensioenregister opgericht, een samenwerkingsverband van de pensioenkoepels, verzekeraars en de Sociale Verzekeringsbank. De stichting gaat de ontwikkeling van het Pensioenregister begeleiden. Het register gaat alle Nederlandse pensioenregelingen via internet ontsluiten. Wie straks met behulp van zijn code (bijvoorbeeld zijn burgerservicenummer) inlogt, kan een overzicht opvragen van al zijn pensioenregelingen. Ook de AOW staat erin. Je weet zo dus wat je totaal aan oudedagsvoorziening krijgt. Het register laat bovendien zien waar het pensioen is opgebouwd en waar je terecht kunt voor meer informatie.

Voorzitter Francine Giskes: 'Nooit meer je pensioen kwijt, dat scheelt een hoop zorgen. Om nu een totaaloverzicht van je inkomen na je pensioen te krijgen, dat is vaak een hele zoektocht. Zeker nu steeds minder mensen hun leven lang bij één baas werken. Dat zoeken is straks verleden tijd. En tegelijkertijd heb je dan eindelijk alles overzichtelijk op een rijtje.'

In de eerste fase van de bouw van het register gaat het om informatie over de AOW en collectieve pensioenregelingen, ook wel de eerste en tweede pijler genoemd. Naast de Sociale Verzekeringsbank doen dan zo'n 700 pensioenfondsen en verzekeraars mee. De bedoeling is om in een latere fase ook individuele regelingen in het register op te nemen. Naar verwachting is het systeem op 1 januari 2011 operationeel.

Over de samenwerkingspartners

Over Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB), de Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) en de Unie van Beroepspensioenfondsen (UvB) De pensioenkoepels vertegenwoordigen circa 450 pensioenfondsen. De gezamenlijke leden hebben 5,7 miljoen deelnemers, 1,8 miljoen gepensioneerden en 7,3 miljoen gewezen deelnemers. Ze beheren een belegd vermogen van ruim 700 miljard euro (stand ultimo 2007).

Over het Verbond van Verzekeraars
Het Verbond van Verzekeraars vertegenwoordigt op de markt van de collectieve pensioenregelingen 1.390.000 actieve deelnemers, 1.813.000 gewezen deelnemers en 458.000 gepensioneerden.

Over de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
De SVB is de publieke uitvoeringsinstantie op het gebied van sociale zekerheid in Nederland. De SVB betaalt onder andere het AOW-pensioen aan 2,6 miljoen klanten.