Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


Uitspraak Raad van State over bestemmingsplan De Eenhoorn

8 mei 2008
De Raad van State heeft op 29 april 2008 uitspraak gedaan in de beroepszaak tegen het bestemmingsplan De Eenhoorn. De Raad van State heeft het bezwaar gegrond verklaard. In haar uitspraak heeft de Raad van State het goedkeuringsbesluit van de Provincie vernietigd en geen goedkeuring voor het bestemmingsplan.

Het Eenhoorngebied ligt tussen de Wibautstraat, Ringdijk, Nobelweg en Gooiseweg. In de plannen krijgt het Eenhoorngebied een nieuw gezicht. Er komen extra woningen, voorzieningen en bedrijven en een verbeterde openbare ruimte. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken heeft het stadsdeel een nieuw bestemmingsplan opgesteld. In een eerdere uitspraak heeft de Raad van State, vanwege onvoldoende onderbouwing van de gevolgen voor de luchtkwaliteit, het goedkeuringsbesluit van de Provincie Noord-Holland vernietigd.

Beroep tegen de plannen

Eind mei 2007 heeft de provincie Noord-Holland het bestemmingsplan voor het Eenhoorngebied goedgekeurd, nadat er aanvullend onderzoek is gedaan naar de luchtkwaliteit. Tegen dit besluit van de provincie is door een bewoner beroep aangetekend. In deze beroepszaak heeft de Raad van State nu uitspraak gedaan.

Uitspraak

De Raad van State stelt dat het aanvullende luchtonderzoek niet aantoont dat er aan het besluit Luchtkwaliteit 2005 wordt voldaan. De volledige uitspraak kunt u nalezen op www.raadvanstate.nl.

Gevolgen van de uitspraak

De gevolgen van de uitspraak zijn gering. De nieuwbouw van Casa 400 gaat gewoon door. Hiervoor is een onherroepelijke bouwvergunning afgegeven. Voor de overige kavels (zie overzichtskaartje) in het Eenhoorngebied zijn nog geen concrete bouwinitiatieven. Ook binnen het bestemmingsplan De Eenhoorn moesten deze kavels nog verder worden uitgewerkt.
Het stadsdeel zal samen met de betrokken partijen in kaart brengen welke planologische procedures nu noodzakelijk en haalbaar zijn om alsnog tot ontwikkeling te komen. Dit is ook van belang in kader van het totaalbeeld van Wibaut aan de Amstel.

overzichtskaart Eenhoorngebied

Klik voor een grotere versie

Voorgeschiedenis

Wilt u oude(re) nieuwsberichten lezen, kijkt u dan onder Documentatie. Reageer