Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

SAFARIPARK-DIERENARTS KAANDORP REIST AF NAAR KAMEROEN VOOR LEEUWENPROJECT

Ook kennis Safaripark Beekse Bergen wordt gebruikt bij nomadische dieren

Hilvarenbeek, donderdag 8 mei 2008 - Jacques Kaandorp, dierenarts in Safaripark Beekse Bergen, is niet alleen betrokken bij de leeuwen in het park in Hilvarenbeek. Kaandorp reist volgende week af naar het Afrikaanse Kameroen om daar, samen met onder meer wetenschappers van het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden, zogenaamde nomadische leeuwen van een halsband met zender te voorzien. Deze leeuwen doen zich nu tegoed aan het vee van nomadische boeren. Door middel van de GPS-zenders in de halsbanden is het mogelijk de dieren over langere afstanden te volgen tijdens hun strooptochten buiten het park. Kaandorp zal tijdens zijn bezoek worden gevolgd door een cameraploeg van Omroep Brabant.

Het Centrum voor Milieuwetenschappen in Leiden doet al sinds 1998 onderzoek naar de problematiek rond leeuwen die het vee in de buurt van verschillende nationale parken in Noord-Kameroen, belagen. Aan het onderzoek, dat wordt gecoördineerd door dr. Hans de Iongh, werken verschillende Leidse en Kameroenese onderzoekers en studenten mee. Door middel van interviews met de lokale bevolking wordt de schade door veerovende leeuwen ingeschat. Verder is een aantal leeuwen uitgerust met GPS-zenders waardoor hun bewegingen kunnen worden gevolgd. Volgende week reist een team, waaronder safaripark-dierenarts Jacques Kaandorp, af naar Afrika om een aantal leeuwen die betrokken zijn bij veeroof te zenderen. De Iongh: " Door het zenderen kunnen we de leeuwen op hun strooptochten buiten het park volgen en weten we of er echte probleemleeuwen bij zijn, ofwel leeuwen die vrijwel uitsluitend van vee leven. Als dat bekend is, kunnen we de lokale bevolking beschermen door verbeterde omheiningen rond de dorpen. In uitzonderlijke gevallen zal een leeuw moeten worden verplaatst. Op deze wijze wordt getracht een schade van zo'n zevenhonderd koeien, zevenhonderd schapen en vijfhonderd geiten te voorkomen. Overigens worden er al leeuwen gedood door de lokale veehouders. Zo zijn twee van de vier eerder gezenderde leeuwen al gedood door dorpelingen. Het is dus ook zaak de leeuwen te beschermen tegen boze dorpelingen".

Omroep Brabant

Regiozender Omroep Brabant laat op dit moment het werk van Kaandorp in Safaripark Beekse Bergen zien in de serie 'Komt een aap bij de dokter', die elke dinsdag wordt uitgezonden. Volgende week reist een cameraploeg van de zender mee om ook de werkzaamheden van Kaandorp in Afrika vast te leggen. Tevens zal de dierenarts via de radio verslag doen van zijn werkzaamheden en bijdrage aan dit bijzondere dierenproject.


---